Ugrás a tartalomra

Kiküszöbölni az „esetleges melléfogásokat”

Erdély Lenke, a VMSZ városi tanácsnoka szerint várható a városi költségvetés átütemezése, s azt követően újabb összegeket osztanak ki pályázatok útján

A hét eleje óta első számú téma Újvidéken a művelődésre szánt városi költségvetési szelet elosztása. Érthető módon a találgatásoknak se szeri, se száma, már csak azért is, mert az itt élőknek – közöttük a magyaroknak – rendkívül fontosak a szóban forgó intézmények és egyesületek. Ezeknek az intézményeknek és egyesületeknek a működése, megmaradása javarészt a városi költségvetéstől, pontosabban a pályázatot lebonyolító bizottság döntésétől függ.
Ezzel a hatalomtartók is tisztában vannak, és nyilván ezért hajlanak némi módosításra, miután éles reakciót váltott ki, hogy egyes igénylők teljes támogatás nélkül maradnak, mások, közöttük egy ismeretlen, Zrak nevet viselő egyesület pedig csaknem hárommillió dinárhoz jut. Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki képviselő-testület tanácsnoka is ezekre a mozzanatokra hívta fel a polgármester figyelmét, amikor szerdán ez ügyben fogadta. Vélhetőleg a közvélemény éles reakciója sem kerülte el a polgármester, Miloš Vučević figyelmét, ha már hajlik a bizottság döntésének „magyarázatára”, és részbeni felülbírálására.
A találkozón napirenden szerepelt a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a budiszavai és a kátyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület 2013. évi finanszírozása, valamint a Mozaik TV támogatása. Erdély Lenke a találkozó után a VRTV-nek kijelentette, hogy „várható a városi költségvetés átütemezése, s azt követően újabb összegeket osztanak ki pályázatok útján”.
– A megbeszélés eredménye az, hogy az újvidéki magyarság számára jelentős intézmények, kultúregyesületek, egyesületek és a Mozaik TV is körülbelül ugyanolyan támogatásban részesüljön, mint 2012-ben. Most természetesen a nehéz gazdasági helyzet miatt előfordulhat, hogy valamelyest alacsonyabbak lesznek ezek a pénzösszegek – jelentette ki a megbeszélést követően a VMSZ-s politikus. Egyelőre a pénz folyósításának üteme is bizonytalan, csak azt tudjuk, hogy az év végéig megérkeznek – fűzte hozzá.
A polgármester szerint a jelenlegi székvárosi közigazgatás a korábbiaknál hathatósabban segítette a kisebbségi intézményeket, beleértve a Petőfi Sándor MMK-t, a Mozaik Televíziót és az Újvidéki Színházat is. Mint kijelentette, a városi pótköltségvetés révén igyekeznek majd kiküszöbölni az „esetleges melléfogásokat”, melyek a kulturális projektumtámogatások során történtek – jelentette ki Miloš Vučević polgármester a sajtónak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír