Ugrás a tartalomra

Kerékpárkölcsönzővel gazdagodott Zenta

Kerékpárkölcsönzővel gazdagodott Zenta

A városháza előtti parkban elhelyezett kölcsönző Zenta Község Önkormányzata, valamint Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület közös turisztikai IPA pályázatának köszönhetően valósult meg.

Tizennégy Zenta színeiben pompázó kerékpárt helyeztek el a városháza előtti parkban. A bicikliket bárki használhatja. Az első időszakban ingyen is kipróbálható. A kerékpárok mágnessel vannak lezárva, amit egy kártya és egy kód segítségével zárhatnak ki a kölcsönzők. Ezek a turisztikai irodában találhatóak.

Kosiczky András, menedzser, Banat Bike projekt: „Az elején ingyenesen tudjuk ezt biztosítani a polgárok és a turisták részére, azzal, hogy egy bizonyos szerződés lesz. Aki elviszi a biciklit, annak igazolnia kell magát, tehát ki ő, és hogy vissza is fogja hozni azt a biciklit.”
 

A kölcsönző segítségével az idelátogató turisták aktív pihenés közben feltérképezhetik Zenta látványosságait.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „A projekt lényege tulajdonképpen, hogy a turisztikai kínálatunkat szélesítsük, hiszen turisztikai útvonal kialakítására került sor, Bánát turisztikai útvonal, Zenta és Ótelek között lettek feltérképezve a turisztikai látványosságok, szolgáltatási lehetőségek. Az idelátogató turistáknak ezt is fel tudjuk kínálni.”
 

Az átadást követően megtartották a projekt zárókonferenciáját. Számos aktivitást ölelt fel a projekt, így a szerbiai résztvevők múlt héten részt vehettek egy négynapos biciklitúrán is. Megismerkedhettek különböző településsekkel, többek között Nagykikindával, Zsombolyával, Bégaszentmihállyal, valamint Temesvárral.

Kozma István, elnök, Ótelek Magyarul Magyarokért Egyesület, Románia: „Számunkra fontos az együttműködés, mert a turisztikai dolgokat fel kell dobni. Nálunk a Bega csatorna nemsokára hajózható lesz és a bicikliút már készen van, amit ki is próbáltunk a zentai partnerekkel.”
 

A projekt a Zenta-Temesvár szakasszal foglalkozik kerékpáros szempontból. Egy applikáció is elkészült a biciklis turisták számára. Az útvonalról öko-, etno-, művelődési- valamint gasztro témakörökben nyújt bővebb tájékoztatást. Az ingyenesen letölthető BanatBike IPA-RORS 379 nevű applikáció jövő héttől lesz elérhető.

Rigó Flórián, operatív ügyvezető, Jusoft Kft.: „A projekt keretein belül kidolgozására került 5 tematikus biciklis útvonal és ezekre készítettünk mi egy alkalmazást. Az alkalmazáson belül a felhasználókat navigálják az útvonalon, valamint az összes megállóponton, amik turisztikai látványosságok, vagy turisztikai desztinációk, ezekről részletes leírást kapnak, valamint kontakt információkat. Természetesen egy útvonalat tervez nekik, ez mellett saját útvonalat tervezhetnek ezeken az útvonalakon, ahol elkészültek a különböző adatbetöltések.”

A projekt összértéke közel 300 ezer euró, melynek 85 százalékát az Európai Unió biztosította. A maradék 15 százalékot tartományi pályázatokon keresztül sikerült biztosítania Zenta Önkormányzatának.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks