Ugrás a tartalomra

Jelentős művelődési események várhatók

Közzétette 2014-es programját a zombori Laza Kostić Művelődési Központ, amiben több nagy horderejű rendezvény is szerepel.

Az első ilyen az American Pop Art című, február 20-án nyíló tárlat, amelyen Roy Lichtenstein, John Chamberlain, Robert Rauschenberg, James Rosenquist, Andy Warhol és Tom Wesselmann eredeti alkotásai kerülnek bemutatásra. Erre a tárlatra a szokástól eltérően jelképes összegért belépőt kell majd váltani.

Izgalmasnak mutatkozik májusban a Múzeumok Éjszakája, amikor a Központ galériájában az erotikus fényképészet nagymestereinek fölvételeit állítják ki. A szerzők a témában megkerülhetetlen alkotók: Helmut Newton, Nan Goldin, Nobuyoshi Araki, Sam Taylor Wood és Jeanloup Sieff. Mihajlo Nestorović, a Művelődési Központ igazgatója szerint ezt a tárlatot csupán a 18 éven fölüliek látogathatják majd.

Június végén a Green Town Jazz Fest keretében Matisse Jazz címmel nyílik kiállítás Henri Matisse dzsesszhez kötődő festményeiből. Májusban rendezik meg a Tarka Világ gyermek- és ifjúsági fesztivált, augusztus utolsó hetében pedig fiatal képzőművészek veszik birtokukba a várost. Nestorović elmondása szerint erre az Art okkupáció elnevezésű rendezvényre a hazai és a környező országok művészeti akadémiáinak frissen végzett hallgatóit hívják meg, akik Zombor utcáin alkotnak majd, miközben megismerkednek egymással és egymás művészetével.

Az igazgató bízik benne, hogy a város mint publikum és mint partner, fölkarolja ezt a szimbolikus megszállást. A képzőművészet terén még két kiemelkedő eseményre számíthat a zombori közönség: szeptemberben Milan Konjović és Sava Šumanović műveinek közös bemutatására, illetve október elején a Képzőművészeti Ősz biennáléra, amely a hazai festészet utóbbi két éve eredményeinek szemléje lesz. Mindezek mellett az év során még 15 egyéb tárlatot tartanak, és megrendezik a mexikói, a norvég, az iráni és az indonéz kultúra napjait.

Az egyéb programok közül föltétlenül ki kell emelni az áprilisban esedékes SOMUS – Zombori Zenei Ünnepségek tavaly nagy sikerrel fölújított koncertsorozatot, amire idén is világklasszisú előadókat hívtak meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Fekete J. József
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán