Ugrás a tartalomra

Internet platforma kulturne baštine

NOVI SAD - U Kulturnom centru Novog Sada danas je predstavljena internet platforma, na kojoj će biti sačuvana i svakome dostupna, digitalna baza kulturne baštine grada.

Izrađena prema apsolutno najvišim svetskim standardima, predstavlja jedan od tri najbolja ovakva projekta u svetu, i jedan od osnovnih koraka u trci za Evropsku prestonicu kulture.

"Ovo je beta verzija platforme i ona će 2014. u saradnji sa JKP Informatikom, koja će uspostaviti jednu od vodećih laboratorija za digitalizaciju, biti postavljena na internet. Od tog trenutka taj materijal biće dostupan svakom građaninu Novog Sada, ali i građaninu bilo koje tačke na planeti", objašnjava Andrej Fajgelj, direktor KCNS.

Kako nosioci projekta kažu, poseban akcenat pri izrade platforme bio je stavljen na dostupnost mladima i srednjoškolcima, u cilju potreba školske nastave, zbog čega je prilagođena svim uređajima za komunikaciju i njihovim operativnim sistemima.

"Ovo danas što smo videli su materijali koji su već digitalizovani u nekim institucijama kulture i predati KCNS, ali zamisao je da Informatika masovno skenira interesantne materijale, i zbog toga formiramo laboratoriju, koja će biti gotova za oko mesec dana, i biće jedina referentna na Balkanu za ovu vrstu posla", dodaje Dejan Čelar, direktor JKP Informatika.

"Samo jednu zanimljivost mogu vam reći. Recimo, postojao je statut o postojanju kafana, hotela i gostiona Novog Sada, koji je, između ostalog, o čemu i inače govore svi statuti, jasno definisao da novac koji dođe od kazni ide, između ostalog, i sirotinji", ističe Blaženka Marković iz Zavičajne zbirke Gradske biblioteke Novi Sad.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán