Ugrás a tartalomra

A hősök emlékezete Zentagunarason

A hősök emlékezete Zentagunarason

Az utóbbi években a zentagunarasiak a temetőben lévő emlékhelynél róják le  kegyeletüket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén. Az idei megemlékezésre szerdán délelőtt került sor, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének rendezésében. A megemlékezésen felszólalt Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke, aki lapunknak elmondta, hogy a megemlékezést harmadik éve szervezik a temetőben, ahol a nemzetet érintő háborúk és forradalmak áldozatainak állítottak közös emlékhelyet.
– A helyi közösség öt éve hozott olyan döntést, hogy kialakítunk egy emlékhelyet a temetőben. Erre azért volt szükség, hogy mi, zentagunarasiak is méltóképpen megemlékezhessünk őseinkről, akik sokszor a legnagyobb áldozatot hozták a hazáért, nemzetünkért. A nemzet hőseinek szerettünk volna egy olyan emléket állítani, amelynél méltón meg tudunk emlékezni a nemzet szempontjából meghatározó történelmi eseményekről. Ez az emlékhely magába foglalja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékét, az első és a második világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a délszláv háborúk emlékét – számolt be a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a délszláv háborúknak is van egy helyi áldozata.
A megemlékezés kezdetét hagyományosan az emlékhely mellett álló lélekharang hangja jelezte. A nemzeti himnuszt a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület fiatal tagjai adták elő, majd Fekecs József mondott beszédet. Ezt követően a résztvevők Baráth Gábor plébánossal mondtak közös imát a hősökért. Tomik Nimród történész azt foglalta össze beszédében, hogy az elmúlt 100 évben hogyan tudtunk megemlékezni az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. A történelmi visszatekintés után az Október 18-a Általános Iskola diákjai szavaltak az alkalomhoz illő verseket, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékhelyen lévő 1848/49-es emléktáblánál. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Balogh György konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Plohl Edvin, a párt községi szervezetének alelnöke és Vass Árpád, a községi szervezet elnökségének tagja, Topolya község önkormányzatának nevében Szatmári Adrián polgármester és Tomik Nimród alpolgármester, a zentagunarasiak nevében pedig Fekecs József és Dudás Ilona, a helyi közösség tanácsának alelnöke koszorúzott.
A megemlékez állófogadással ért véget a művelődési otthon nagytermében.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika