Ugrás a tartalomra

Forradalmi dalok, szavalatok Hertelendyfalván

Forradalmi dalok, szavalatok Hertelendyfalván

Közös ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tagjai.

A himnusz után Fejes Pál véderő, katonai és légügyi attasé, a Belgrádi Magyar Nagykövetség képviselője mondott ünnepi beszédet. A Vajdasági rendezvénysorozatnak egyik záróünnepsége volt a hertelendyfalvi, amelyen Kovács Elvira parlamenti képviselő is részt vett.

„Mindenkiben a tenni akarás, ugyanakkor a szabadságérzet és az a büszkeség, hogy mi mindannyian – bárhol is éljünk – az egységes magyar nemzet része vagyunk és ezt próbáljuk továbbadni, tehát hogy mi történt 48-ban, 49-ben és hogy ez mennyire hatott ránk a modern magyar nemzet részeként. Csodálatos látni, hogy ilyen időkben is meg lehet tölteni ezt a termet és hogy mindenki örül annak, egymásnak – hogy együtt emlékezünk és együtt tudunk ünnepelni is.”

A közös férfikórus forradalmi nótái, alkalmi szavalatok, a hertelendyfalvi tánccsoport legényeinek verbunkos tánca és a 48-as forradalom eseményeinek ismertetése gazdagította a műsort, amelyet az egyesületekben működő Petőfi Sándor Program ösztöndíjas, Vaskeba Hajnalka szerkesztett.

„Most egy különleges forgatókönyvet, összetételű műsort láthatottunk, mert most nem a Pesti forradalomról, nem a Budapesti eseményekről volt szó, hanem azokról hallhatott a közönség, amik itt történtek, Vajdaságban, ami itt történt a szabadságharc folyamán.”

Befejezésül elhangzott a szózat, majd az egyesület udvarán a Thomka Károly telepítőlelkész, volt honvéd tiszteletére felállított kopjafa megkoszorúzása következett. A rendezvény a székely himnusz eléneklésével zárult. Hazatérő hertelendyfalvi székelyeknek is szívügye a nemzeti ünnep.

Kiss Árpád, Hertelendyfalva: „Hála az Istennek, ugyan-úgy itt is, az itteni magyarság, ugyan-úgy magáénak érzi ezt az ünnepet, mint az anyaországban, sőt, hát nyilván egy picit elfogultak is vagyunk, mi, mint itteniek. Nekem, számomra az itteni ünneplések, meg az itteni összejövetelek mindig is nagyobbra fogom becsülni, nagyobb érzés, jobb érzés és ebből a szempontból nem tudom úgy összehasonlítani, mert mindig elfogult leszek.”

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével még Lality Urbán Emese államtitkár, Pintér Anna-Mária tartományi képviselő és Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika