Ugrás a tartalomra

Felújították a Csantavér és Orom közötti utat

Reális esély van a forgalmas útszakasz kiaszfaltozására
Felújították a Csantavér és Orom közötti utat

A csantavéri és oromi termelők március elején munkagépeikkel felújították a két falut összekötő földes utat. A termelők az útfelújítást minden tavasszal elvégzik, annak érdekében, hogy biztosítsák a közlekedést Csantavér és Orom között. A hosszú távú megoldást azonban az út kiaszfaltozása jelentené. Erre most reális esély mutatkozik. Az útszakasz karbantartásáról András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.

– A csantavéri és az oromi gazdák minden évben összefognak, hogy felújítsák a két falu közötti földes utat. Emellett a helyi vállalatok is segítik munkájukat, például üzemanyag biztosításával, esetleg traktorral, munkaerővel. Az útfelújítás négy-öt órás munka. Már bevált módszer, hogy először három nagy gép felszántja a hat és fél kilométeres szakaszt, majd jönnek azok a gépek, amelyek mélyen feltárcsázzák a földet, végül a felszántott utat elboronálják és lehengerlik. Tehát az útfelújítás során több munkagép vonul fel nagy, kapcsolható eszközökkel. A munka elvégzése után mondhatjuk, hogy az út járhatóvá válik – mondta András Gyuricsin Attila.

Az útfelújítás fontos feladat, ugyanis a Csantavér és Orom közötti út igen forgalmas.

– Szabadka Város és Magyarkanizsa község a közelben ezen az úton találkozik egymással. Sokan járnak Csantavérről Oromra és Oromról Csantavérre dolgozni. A két falut családi kapcsolatok is összekötik. Emellett Magyarkanizsa felé az állatok és a gabona szállítása is ezen az úton keresztül történik. Továbbá az út mellett hatalmas földparcellák terülnek el. Így ez egy nagyon forgalmas út, amelyen teherautók, munkagépek és személyi gépjárművek egyaránt közlekednek. Ha a gazdák ezt az utat nem tartanák karban, csak a traktorok számára lenne járható. Ennek az útnak a jelentőségét tovább növeli, hogy Békován működik a Regionális Hulladéktároló üzem. Így Kishegyes, Topolya és Zenta községek területéről ezen az úton érkezik a hulladék a hulladéktárolóba, vagyis egyre frekventáltabb ez az út – magyarázta András Gyuricsin Attila.

A tanácselnök a fentiekhez hozzátette, hogy az út több napos esőzések alkalmával járhatatlanná válik. Ilyenkor a teherautóknak a céljuk elérése érdekében a hat és fél kilométer helyett kerülőúton negyven kilométert kell megtenniük. Erre a problémára az út kiaszfaltozása lenne a megoldás, amelyre most reális esély mutatkozik.

– A tavalyi választások után a Vajdasági Magyar Szövetség megerősítette pozícióit, és ennek köszönhetően a Csantavér és Orom közötti út és a hozzá szükséges körforgalom ügyét sikerült országos szintű kérdéssé tenni. A VMSZ és a Szerb Haladó Párt között megkötött koalíciós szerződésbe is bekerült, mint infrastrukturális kérdés. Az út kiépítése 330 millió dinárba kerülne, és ekkora összeget sem Szabadka, sem Magyarkanizsa nem tud biztosítani erre a célra. Mint tudjuk, az utak kiépítésére létezik egy 5000 kilométer út elnevezésű szerbiai projekt. Így reális esély van rá, hogy végre megvalósuljon a Csantavér és Orom közötti út kiaszfaltozása – nyilatkozta András Gyuricsin Attila.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, pasz
Többi hír