Ugrás a tartalomra

„Erőt, bátorságot tudunk meríteni a márciusi ifjak elszántságából”

„Erőt, bátorságot tudunk meríteni a márciusi ifjak elszántságából”

Adán is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A résztvevők megkoszorúzták a Damjanich-emléktáblát, majd a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházában tekinthették meg a Kossuth üzenete eljött című előadást.

A központi parkban található Damjanich-emléktáblánál szombat délután emlékeztek meg az Ada községbeliek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője mondott ünnepi köszöntőt.

Tóbiás József, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc talán az egyik legjelentősebb történelmi esemény a magyar nemzet vonatkozásában és erőt, bátorságot tudunk meríteni sokszor a márciusi ifjak elszántságából, hogy a saját harcunkat, a saját mindennapjainkban meg tudjuk vívni.”

A folytatásban Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese köszöntötte az emlékező közösséget.

„Bár egy határ formálisan elválaszt bennünket egymástól, de határok fölött újra egyesítettük a nemzetet és mi egyek vagyunk. Egyek vagyunk határon innen és túl, egyek vagyunk, mert ugyanaz a szív dobog bennünk, ugyanaz a piros, fehér, zöld kokárda van a szívünk fölött és nagyon fontos, hogy ezt tudjuk, ezt érezzük és soha ne feledjük, hogy a mi szívünk mindig egyszerre dobban.”
 

A megemlékezés végén elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékműnél. Ezt követően a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházában Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvénysorozat záróakkordjaként bemutatásra került a Kossuth üzenete eljött című műsor.

Puszenyik Petra, versmondó:
„- Ezáltal megemlékezünk azokról a személyekről, akik a magyar nemzet szabadságáért küzdöttek és ez már a harmadik alkalom, hogy fellépek.
- Mivel készültél az idei megemlékezésre?
- Egy verssel és a tánccal, amit elő fogunk adni.”

Az ünnepi műsor keretében színpadra léptek a Bodros és a Borbolya Tamburazenekarok, a leánykórus, a Vadvirág Ifjúsági Táncegyüttese és a Bóbita Tánccsoport is.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika