Ugrás a tartalomra

Egy életerős közösség

Aszfaltburkolatot kapott a csantavéri Boris Kidrič utca
Egy életerős közösség

A csantavéri Boris Kidrič utcát korábban zúzott kő borította, és az aszfaltozás, amelyre az elmúlt hetekben került sor, és rövid időn belül befejeződött, jelentős mértékben kihat az ott élők mindennapjaira. Tegnap a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, tisztségviselői megtekintették a beruházás eredményét.
Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja elmondta, hogy Csantavéren az elmúlt időszakban több beruházás is megvalósult.
– 2022-ben Csantavéren dr. Pásztor Bálinttal, a szabadkai városi képviselő-testület elnökével megtekintettük a 2. Szőlősor utcát, amely akkor szilárd útburkolatot kapott, és már akkor elhangzott, hogy a Boris Kidrič utcát is le fogjuk aszfaltozni. Két év alatt sikerült a tervezést és a megvalósítást is lebonyolítani, és az utca 300 méter hosszú aszfaltburkolatot kapott. Ez a beruházás 8 millió 22 ezer dinárból valósult meg, de nem egyedülálló projekt a város területén, ugyanis további hat helyi közösségben is megvalósulnak hasonló infrastrukturális beruházások. A város sikeresen pályázott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál, és 132 millió 780 ezer dinár értékben fejlesztések valósulnak meg többek között Hajdújáráson, a Makkhetes helyi közösségben, a Vasutas-településen és Kisradanovácon is. Az elmúlt négy évben, amióta a jelenlegi összetételben működik a helyi önkormányzat, Csantavéren számos beruházás történt. Tavaly új kutat kapott a falu, amely beruházás értéke 20 millió dinár volt, emellett egy mobil hulladékudvart helyeztek ki a falu központjában, amit példaértékűen használnak a csantavériek. A vidékfejlesztés azonban nemcsak az infrastrukturális vagy kommunális beruházásokon múlik, hanem a gazdasági fellendülésen is, ami a helyi vállalkozóknak, gazdáknak is köszönhető, de olyan beruházásoknak is, amelyeket például a Prosperitati Alapítvány tesz lehetővé. Emellett elengedhetetlen az oktatás fejlesztése is, és az utóbbi négy évben jelentős fejlesztésekre került sor a Hunyadi János Általános Iskolában, ahol ablakokat cseréltek, korszerűsítették a mellékhelyiségeket, fejlesztették a biztonsági berendezéseket. Emellett kulturális beruházások is megvalósultak. Jelenleg is folyamatban van a Városi Könyvtár csantavéri fiókkönyvtárának renoválása a Tartományi Mezőgazdasági Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság támogatásából – fogalmazott Góli Csilla, aki azt is elmondta, hogy tíz helyi közösség esetében készültek tervek utak aszfaltozására, és várhatóan a csantavéri 1. Dózsa utca is új burkolatot kaphat a jövőben.
András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke elmondta, hogy az utca aszfaltozása 25 család életét könnyíti meg.
– Egy-egy ilyen beruházás óriási jelentőséggel bír a közösségünk életében, hiszen egy utca aszfaltozása jelentősen javítja az ott élők életminőségét. Aktívan dolgozunk azon, hogy a többi aszfaltozásra váró utca is szilárd útburkolatot kapjon. Emellett igyekszünk folyamatosan karban tartani a falunkat, kátyúzunk, rendezzük az Új szigetet, fásítunk, szemétgyűjtési akciókat szervezünk. A csantavéri nagyon életerős közösség, és egyre többen vesznek részt az akcióinkban – nyilatkozta a helyi közösség vezetője.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bem
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika