Ugrás a tartalomra

Delegacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u poseti Skupštini APV

Delegacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koju su predvodili koizvestioci za Srbiju Davit Harutinijan i Indrek Sar, razgovarali su danas sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom i predsednicima četiri skupštinska odbora. 

Predsednik Pastor, zajedno sa dr Željkom Vidovićem, predsednikom Odbora za organizaciju uprave i lokalnu samoupravu, Stevicom Nazarčićem, predsednikom Odbora za propise, Milošem Gagićem, predsednikom Odbora za administrativna i mandatna pitanja, Martinom Zlohom, predsednikom Odbora za za budžet i finansije i Miloradom Gašićem, sekretarom Skupštine APV, sa predstavnicima Monitoring komiteta PS SE razgovarao je o pitanjima finansiranja AP Vojvodine, decentralizacije i regionalizacije, položaju lokalnih samouprava i ostvarivanju prava nacionalnih zajednica. 

Odgovarajući na pitanja predstavnika Monitoring komiteta PS SE u vezi sa ostvarivanjem budžeta APV, Pastor je naglasio da predstavnici pokrajinske vlasti insistiraju na tome da se ovo pitanje sistemski reši donošenjem Zakona o finansiranju pokrajine, na čije se usvajanje čeka gotovo šest godina.

On je naglasio da su donošenjem Platforme o polaznim osnovama za izradu Zakona o finansiranju AP Vojvodine, Skupština i Vlada AP Vojvodine želele da stvore osnovu za razgovore sa predstavnicima republičke vlade o ovom zakonu, ali da se još uvek čeka formiranje i početak rada Radne grupe koja bi na ovom zakonu radila. 

„ S obzirom na to da ovo pitanje očigledno nećemo uspeti sistemski da rešimo do donošenja budžeta za 2014. godinu, Skupština AP Vojvodine, kao ovlašćeni predlagač, usvojila je na današnjoj sednici amandmane kojima se traži da bude ispoštovana ustavna granacija od 7 odsto, od čega je tri sedmine namenjeno kapitalnim ulaganjima“, rekao je Pastor.

On je dodao da su predstavnici pokrajinske vlasti svesni da je, s obzirom na ukupnu ekonomsku i privrednu situaciju u našoj zemlji, „budžetski kolač veoma mali“, ali da Vojvodina samo traži da od tog „malog kolača dobije deo koji joj po Ustavu Republike Srbije pripada“. 

Delagacija Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine boravi u višednevnoj poseti našoj zemlji tokom koje se srela sa najvišim državnim funkcionerima, predstavnicima i članovima radnih tela Narodne skupštine Republike Srbije, pravosuđa i nevladinih organizacija, a u okviru aktivnosti vezanih za izradu izveštaja Saveta Evrope.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír