Ugrás a tartalomra

Csöndes főhajtással emlékeztek Tiszakálmánfalván

Csöndes főhajtással emlékeztek Tiszakálmánfalván

Tiszkálmánfalván is megemlékeztek a 100 évvel ezelőtti trianoni eseményekről. A helyiek közös erővel azon dolgoznak, hogy a jövő generációnak biztos megélhetést teremtsenek a szülőföldön.

A magyar himnusszal kezdődött a megemlékezés az Újvidék melletti településen. Az idősebb helyiek azt vallják, hogy az anyaországtól való 100 évvel ezelőtti elszakítás következményei ma is nagyban érezhetőek. Moldvay Károly elmondta: „Másodrendű polgároknak érezzük magunkat, de nem hagyjuk, hogy így legyen, hiszen átéltük már az első Jugoszláviát, a másodikat, én mint hazatérő 41-ben Újvidéken a Horthy-Magyarországban is éltem, de akárhogy is volt, nem törünk meg.”
A helyiek szerény művelődési műsorral emlékeztek 1920. június 4-re.
Milánovity Ottilia, elnök, Petőfi Sándor ME, Tiszakálmánfalva: „Mindannak ellenére, hogy 100 évvel ezelőtt történt ez a nagyon szomorú nap, mi itt Tiszakálmánfalván arra törekszünk, hogy a nemzet lelki határai ne törjenek meg.”

A helyi magyarok összefogással és közös erővel tesznek azért, hogy a jövő nemzedéke a szülőföldjén boldoguljon és jogait teljességgel megélje.
Kiss Gyula, a VMSZ újvidéki önkormányzati képviselőjelöltje: „A Vajdasági Magyar Szövetség segít abban, hogy megvalósuljanak mindazon ötletek, mindazon programok, amelyeket közösségünk irányából jeleznek számára. Itt, Tiszakálmánfalván, a déli végeken igenis erős a közösség, és összetartó, az elkövetkező időszakra is mögöttünk együtt állva erősíti sorainkat.”

A Nemzeti Összetartozás Napján az a feladatunk, hogy a 100 évvel ezelőtti tragédiából erőt kovácsoljunk és előre haladjunk – fogalmazott a megemlékezésen Vicsek Annamária, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje.
„Megmaradtunk, itt vagyunk, erősek vagyunk és a Vajdasági Magyar Szövetség a kampányban is ezt az üzenetet szeretné erősíteni, egyrészt azt, hogy a közösség a számunkra nagyon fontos, a fejlődésért vagyunk itt és a jövő generációi az, amiért kiállunk, amiért harcolunk, és mindent, amit teszünk, az azért van, hogy itt maradjunk, hogy sokan legyünk és erősek legyünk.
A tiszakálmánfalvi megemlékezést szentmisével zárták.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír