Ugrás a tartalomra

Befejeződött a víztározó tó feltöltése Kishegyesen – Elindult a forgalom a fekete hídon

Befejeződött a víztározó tó feltöltése Kishegyesen – Elindult a forgalom a fekete hídon

Kishegyes község területén több komolyabb beruházás is zajlik, s ezek közül két részprojektum is befejeződött a közelmúltban. A Potok víztározó tó még tavaly elkészült, és az év végén megkezdődött feltöltése. A víztározó kapacitása 560 ezer köbméter víz, és a Kúla–Kishegyes-kanálisból töltötték fel vízzel. A tó feltöltése befejeződött – mondta el lapunknak Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere.
– Azt látjuk, és a szakértők is megerősítették, hogy a Potok víztározó tó megtelt. Ez az emberek kíváncsiságát is felkeltette, a DTD munkatársai jelezték, hogy egyre többen járnak ki a falvakból, hogy megnézzék az új tavat. Ez sajnos azzal is jár, hogy sok szemét marad a helyszínen, hetente néhány zsákkal kell összeszedni. Ezúton is arra kérem a kilátogatókat, hogy ügyeljenek a környezet tisztaságára. Ami a potoki tó funkcióját illeti, hamarosan itt a nyári időszak, amikor először próbálják ki a pumpaházat és az öntözőrendszert. A végső cél mintegy 4650 hektár  mezőgazdasági területnek az öntözése. Ami még vár ránk, az a területrendezés. Padokat és szemeteskosarakat fogunk kihelyezni, és a partszakaszt is kialakítjuk. Ezzel az önkormányzatnak kell foglalkoznia, a vízgazdálkodásért felelős közvállalat feladata pedig az öntözhető területek növelése. Az öntözőrendszer bővítése érdekében a potoki tavat össze fogják kötni a Svetićevói-tóval, valamint csatornát építenek Njegoševo irányába – fogalmazott az alpolgármester, majd kiemelte, hogy ennek érdekében mind Kishegyes, mind Topolya önkormányzatának környezetvédelmi hatástanulmányt kellett készítenie. Topolyán a hatástanulmány készítése 25-én zárul, Kishegyesen pedig 15-éig tehettek javaslatokat a polgárok és a szakemberek. Mivel nem volt javaslat, ezért elkezdődhetett a tervezési fázis.
Sándor István elmondta, ha megteremtődnek az anyagi feltételek, folytatódni fog a csatorna építése. Az önkormányzat számára pedig az a fontos, hogy eszközöket tudjon biztosítani a potoki tó partjának rendezésére.
Az új víztározó kapcsán egy olyan elképzelés is felmerült, hogy Kishegyes település irányából is kiépítenek egy utat hozzá. Sándor szerint ez azért fontos, hogy ne csak Szeghegyről lehessen megközelíteni szilárd útburkolaton. Az önkormányzat az új út megépítésének a lehetőségével is foglalkozik – mondta el az alpolgármester.

A Belgrád–Budapest gyorsvasút építése miatt szükség mutatkozott a Kishegyes melletti fekete híd lebontására és egy szélesebb hídnak a kiépítésére. Ez a híd a települést köti össze a határral és a Kátai-tanyával. Sándor ennek kapcsán elmondta, hogy a híd építése kapcsán voltak gondok.
– A közelmúltban helyezték használatba a Topolya és Kishegyes közti új vasúti felüljárót, most pedig a falut a határtól elválasztó fekete hídon is elindulhatott a forgalom. Ez érinti a mezőgazdasági termelőket, illetve a Kátai-tanya vendégeit. A tanyán hamarosan kezdődik a szezon, ezért jó hír, hogy már nem egy földdel feltöltött töltésen kell közlekedniük a tanyára igyekvőknek. Mint tudjuk, december 28-án a fő kivitelező, valamint az építés felügyelője elrendelte a félig kész híd bontását, ugyanis technikai hibák adódtak a tartószerkezeten. A kínai fővállalkozó vette át az építést, majd három és fél hónap alatt hibamentesen elkészült a híd, és megvilágítást is kap, ami korábban nem volt – számolt be az alpolgármester, és hozzáfűzte, hogy a Sziváci út végéről két háztartás is jelezte, hogy az előttük lévő karókat eltávolították az építkezés miatt. Az önkormányzat megkéri majd a fővállalkozót, hogy ezeket helyezzék vissza és biztosítsák a közvilágítást – mondta el Sándor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika