Ugrás a tartalomra

Becsüljük meg, hogy szabadon emlékezhetünk!

Becsüljük meg, hogy szabadon emlékezhetünk!

A Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes körzeti szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Topolyán a Nyugati temetőben a Hősök sírjánál az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója alkalmából. A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjai tolmácsolásában hangzott el a magyar Himnusz, majd Benei Rebeka, az Aurora Beszédművészeti Műhely tagja szavalt.
Tomik Nimród, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez. A történész ezúttal arról beszélt, hogy az elmúlt 176 esztendő alatt több volt azoknak az éveknek a száma, amikor nem emlékezhettek nemzettársaink a forradalmi eseményekre, a hős márciusi ifjakra, mint azoknak az éveknek, amikor megtehettük ezt. Ezért meg kell becsülnünk ezeket az éveket, ezt a kort, amikor szabadon emlékezhetünk. Arra bátorított mindenkit, hogy tegye is ezt meg.
Sípos Piroska, a VMDP körzeti elnöke arról beszélt, hogy milyen erkölcsi példát hagytak nekünk örökségül a márciusi ifjak. Eljött az az idő, hogy mint vajdasági-délvidéki magyarok nem vagyunk Pató Pálok, sem hazaárulók, és a szabadságharc példáját szem előtt tartva részt veszünk mindkét választáson, a helyhatóságin is, és mint magyar állampolgárok az európai uniós szavazáson is.
Szakály József topolyai plébános mondott imát a hősökért, előtte Petőfi és Arany János barátságáról is szólt. Amikor néhányan megkérdezik, hogy mi helye van a magyar nemzeti lobogónak a templomban, akkor azt válaszolhatjuk, hogy ez az összetartozásunk jelképe. Ezek a színek erősítik bennünk a megmaradásunkba vetett reményünket – mondta.
A jelenlevők közösen imádkoztak, majd a koszorúzás következett. Magyarország kormánya nevében Tőkés Eszter konzul koszorúzott. Az önkormányzat nevében Szatmári Adrián polgármester és Tomik Nimród polgármester-helyettes koszorúztak. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Fremond Árpád, az MNT elnöke helyezte el a kegyelet virágait, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Nagy Ottó elnökségi tag, a VMDP és a VMSZ topolyai községi szervezete nevében Fazekas Róbert és Becskei Tibor. A VMSZ helyi szervezete képviseletében Kisimre Szerda Anna és Szatmári Mihály koszorúzott. A VMDP koszorúját Sípos Piroska és Zakár Ilona helyezték el. A topolyai helyi közösség képviseletében Fekete Bánov Ágnes és Mánity Zsolt koszorúzott, a VMSZ községi Női, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fórumának nevében pedig Frindik Rózsa, Bodor Sára és Márkus Zoltán, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat és a Vox Humana Emberbaráti Szervezet nevében Curnovity Erzsébet helyezte el a kegyelet virágait a Hősök sírjánál.
A 176 évvel ezelőtti események Topolyán hosszú ideig éreztették hatásukat. A márciusi megemlékezések helyszínéül szolgáló Hősök sírja, vagyis a Nyugati temető környékén zavargások, lövöldözések történtek, a környező falvak felől érkező szerb szabadcsapatok pedig ágyúzták a várost.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika