Ugrás a tartalomra

Bácskertesi és zentai siker született az amatőr színjátszók találkozóján

Nagyszabású ünnepséggel zárult ma este Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója, amelynek keretében átadtak a találkozó díjait, majd a vendégek közösen megtekintették a Kosztolányi Dezső Színház Voyager című előadását.

Az ünnepség kezdetén a házigazdák nevében Benyócki Sára, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke és Apró Kornél, a szajáni helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a zsűritagok nevében Solténszky Tibor értékelte a találkozón látott előadásokat, kiemelve, óriási öröm volt számukra, hogy a csoportok közül nagyon sokan kortárs szerzők műveit állították színpadra, és kimunkált elődadásokat mutattak be a szajáni közönségnek, amelynek a zsűri tagja külön is köszönetet mondott.

Ezt követően Brestyánszki Boros Rozália, a zsűri elnöke és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke átadták a találkozó díjait is. A legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásért járó Pataki László-díjat a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport kapta a Marica grófnő című előadásáért, amelyet Molnár József rendezésében állítottak színpadra, a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért járó Bambach Róbert-díjat pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház Zsebtársulata kapta a Föld nélkül című előadásáért, amelyet Lőrinc Tímea rendezett. Közösségteremtő tevékenységéért Garay Béla-díjat vehetett át a nagykikindai József Attila színjátszó csoport, amely a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját is megkapta. A közönségdíjat a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport nyerte el.

A zsűri legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat Budai Józsefnek, a nagykikindai József Attila színjátszó csoport tagjának, a legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat pedig Pozsgai Zsófiának, az Adai Színtársulat tagjának ítélte oda. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjat Ferkovity József, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagja, a legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat pedig Lőrinc Tianna, a kisoroszi Testvériség–egység Művelődési Egyesület tagja kapta. A legszebb színpadi beszédért járó Szántó Róbert-díjat Csíkos Dánielnek, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Ifjúsági Pódiuma tagjának adományozta a bírálóbizottság.

A zsűri különdíját a rendezői, drámapedagógiai és díszlettervezői munkájukért Kucsov Borisz és Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínpadának rendezői kapták. A szajáni diákzsűri különdíját a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport érdemelte ki, amely megkapta a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját is, vendégszereplést a szabadkai Népszínház színpadán. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját, vendégszereplést a Desiré villamosa programsorozatban a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínpadának Adrian Mole című előadása kapta.

A Zentai Magyar Kamaraszínház egyéves bérletét a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának bérletét az Adai Színtársulat, a Kosztolányi Dezső Színház bérletét a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat, az Újvidéki Színház egyéves bérletét pedig a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Ifjúsági Pódiuma kapta.

A Hét Nap különdíjával, a hetilap egyéves előfizetésével a Nagy Alexet, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület tagját, a Hét Nap különdíját, egy könyvcsomagot kapott színészi teljesítményéért és szövegírói–dramaturgiai munkájáért Döme Zoltán, a zentai Kex Egyesület tagja érdemelte ki. A Magyar Szó napilap negyedéves előfizetését Mátyus Béla, a nemesmiliticsi Németh László Magyar Művelődési Egyesület színtársulatának tagja, valamint Vörös Endre, a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport tagja kapta. A zEtna Kiadó különdíját rendezői munkájáért Lábadi Tibor, a szajáni drámai csoport rendezője, színészi teljesítményéért pedig Katona Gábor, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat tagja kapta. A Forum Könyvkiadó Intézet különdíját társulatszervezői munkájáért Máriás Endre, az Adai Színtársulat művészeti vezetője, valamint a Marica grófnő című előadás zenei rendezéséért mgr. Dienes László, a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport tagja érdemelte ki.

A szajáni helyi közösség különdíját kapta színészi teljesítményéért Molnár Oszkár, a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport tagja; Lázár Ervin, a kisoroszi Testvériség–egység Művelődési Egyesület tagja; Odri Norbert, a nagykikindai József Attila színjátszó csoport tagja; valamint Mácsai Mónika, a magyarkanizsai Fény-Bárka vezetője.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvcsomagját két társulatban is kiemelkedő színjátszói teljesítményéért Antóci Dorottya; a Marica grófnő koreográfusi munkájáért Tót Zsaklina; a két előadásban nyújtott színészi teljesítményéért pedig Búbos Dávid, a Zentai Magyar Kamaraszínház Zsebtársulata tagja vehette át. A Dramaturgok Céhe különdíját színházi gondolkodásmódja elismeréséül Oláh Tamás, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat rendezője kapta.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját, ingyenes részvételt a 2014. évi MAdT-táborban Király Sándor, a nagykikindai József Attila színjátszó csoport rendezője, valamint Kocsis Tamás, a topolyai Mara Amatőr Színház tagja érdemelte ki. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének különdíját, ingyenes részvételt a 2014. évi nyári Szép Szó táborban a zsűri két előadásban nyújtott színészi teljesítményéért Nyári Ákosnak, a Zentai Magyar Kamaraszínház Zsebtársulata tagjának ítélte oda.

A díjátadás után a rendezvényt Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke zárta le, majd az egybegyűltek közösen megtekintették a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Voyager című előadását.

H. G.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán