Ugrás a tartalomra

Bácsföldváron ismertették a gazdákkal az európai uniós pályázatokat

Gépek és eszközök, valamint traktorok vásárlására február 26-áig lehet pályázni az IPARD-nál.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a helyi VMSZ szervezésében Bácsföldváron ismertették a gazdákkal az európai uniós mezőgazdasági pályázatokat. Az uniós és a nemzeti forrásokat különböző kategóriájú gazdaságok vehetik igénybe.

Üzleti terv készítése és szigorú ellenőrzés – ebben térnek el alapvetően az IPARD-pályázatok a Szerbiában kiírásra kerülő mezőgazdaság-fejlesztési pályázatoktól. Nagy Miklós pályázatíró szerint az elszámolási rendszer is más az EU-ban.

Nagy Miklós, pályázatíró: „Megnézik, hogy megérkezett-e a traktor, az a traktor, amelyet a pályázatban feltüntettek, olyan lóerővel rendelkezik-e, ahogy az a pályázatban szerepel, ugyanígy az épületek esetében a négyzetméter, a felszereltség, maga a szerkezet és minden egyéb megegyezik-e a pályázatban lévővel.”
A bácsföldvári kultúrkörben megtartott péntek esti tájékoztatón a helyi gazdák az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókon kívül a köztársasági és tartományi támogatásokról is tájékozódhattak. 

Molnár Viktor, igazgatóhelyettes, Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap: „A kisebb és kis-közepes gazdaságok nemzeti szinteken, tehát a minisztériumi lehetőségeket és a tartományi pályázatokat tudják majd használni, a közepes, illetve nagyobb gazdaságok viszont csakis az IPARD-pályázatokon tudnak a jövőben részt venni.” Szerbia 2020-ig összesen 175 millió eurót hívhat le az IPARD-alapokból.  

Az Európai Unió közös agrárpolitikájának köszönhetően a csatlakozás után a gazdák könnyebben tudják majd fejleszteni a gazdaságukat – jelentette ki Fremond Árpád, a szerbiai parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke. „Nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minél több termelőt megőrizzünk a gazdaságon belül, hisz az Európai Unióba való belépés után mindenki számíthat egy egységes támogatási rendszerre, ami jóval nagyobb, mint a mostani támogatási rendszer.”

Gépek és eszközök, valamint traktorok vásárlására február 26-áig lehet pályázni az IPARD-nál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben