Ugrás a tartalomra

Aratás változó hozamokkal

Még egy hétig tart a kenyércsata – Az búza ára várat magára

A zentai Žitopromet malomipari vállalat két silójában hétfőig 2000 vagon búzát helyeztek biztonságba, a mintegy húsz vidéki átvevőhelyen még 1000 vagon búza került raktárba. Amint azt Predrag Đurović, a cég igazgatóbizottságának elnöke elmondta, az eddig átvett gabona mintegy a felét teszi ki a szokásos éves felvásárlásnak.
– Idén is mintegy 70 000 tonna búza felvásárlására, illetve eltárolására számítunk, ami egész évre elegendő nyersanyagot biztosít a malom, a tésztagyár és a pékség számára. A kenyérnekvaló átvétele a jól ismert feltételek mellett történik, azoknak is a rendelkezésére állunk, akik csak tárolásra szeretnék átadni a termést, majd pedig később, a terménytőzsdei áron értékesíthetik azt. Ami a hozamokat illeti, változatos a termésmennyiség, azok a termelők, akik idejében elvégezték a búza tápanyag-utánpótlását és a növényvédelmi beavatkozásokat, hektáronként megközelítőleg 5 tonnás átlagtermést takaríthatnak be.
Az idei termés minősége is jó, és a napokban eldől, hogy mekkora is lesz az idei kenyérgabona felvásárlási ára. Egyes feldolgozók már megtették ajánlataikat, a felkínált ár forgalmi adóval együtt valamivel több, mint 17 dinár. A Žitopromet a korábbi évekhez hasonlóan a piacon megjelenő legmagasabb áron fogja megvásárolni a búzát a termelőktől. A búza kínálata kielégítő, az átlagtermés is jó, az ár számításaink szerint valahol a 17–18 dinár között fog megállapodni. Az aratást időnkét félbeszakító eső ellenére a gabona betakarítása egy héten belül befejeződhet – mondta a Žitopromet igazgatóbizottságának elnöke.

Szerző (Forrás)
Gergely József, Magyar Szó
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről