Ugrás a tartalomra

Ada: Újra napirenden a könyvtár alapítói jogainak átruházása

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak átruházásával kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót ma délután a Vajdasági Magyar Szövetég adai községi szervezetének illetékesei. Világos Tibor, a VMSZ adai községi képviselő-testületbeli frakcióvezetője és Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke hangsúlyozták, az adai Szarvas Gábor Könyvtár társalapítói jogaival kapcsolatos szerződéskötés évek óta húzódik, a megbízott igazgató, valamint az igazgatóbizottság mandátuma pedig lejárt, és ezen pozíciók betöltésére még nem írták ki a megfelelő pályázatokat.

– A Magyar Nemzeti Tanács 2010-ben nyilvánította kiemelt jelentőségű intézménnyé a Szarvas Gábor Könyvtárat. Már 2011-ben elindította a társalapítóvá válás folyamatát. Ezt követően az önkormányzat is elfogadta a megfelelő határozatot, majd tudomásom szerint az erre vonatkozó jogok és kötelezettségek rendezését célzó szerződés szövegét is jóváhagyta. Ez a szerződés azonban azóta sem került megkötésre, és ez az állapot szerintem szorosan összeköthető azzal, hogy a megbízott igazgatóbizottsági tagok és a megbízott igazgató mandátuma ok nélkül, indoklás nélkül két és fél hónappal kitolódik, az igazgatóválasztásra nincs kiírva a pályázat, és nem értjük ezt az ellenállást – hangsúlyozta Várkonyi Zsolt, majd hozzátette: – Több ízben is leveleztünk, személyesen is találkoztunk az adai önkormányzat vezetőivel, akik személyesen tettek nekem ígéretet december hó elején arra, hogy a szerződést áttekintik és két héten belül megkötésre kerül. Azóta én küldtem erről e-mailt, beszéltem velük, de sajnos semmi nem történt ez ügyben.

Világos Tibor, a VMSZ községi képviselő-testületbeli frakciójának vezetője elmondása szerint a párt helyi szervezete értetlenül áll a Szarvas Gábor Könyvtár ügyeinek alakulása kapcsán.

– Igazából már 2011 óta húzódik ez az egész mese a Szarvas Gábor Könyvtár és a Magyar Nemzeti Tanács körül. Nem értjük azt a dolgot, hogy egy magyar többségű önkormányzatban, az igazából szerb többségű pártban lévő magyarok miért vagy mit képviselnek úgy, ahogyan képviselnek, miért nem tudják az itteni polgárok és a magyarság érdekeit is képviselni – fogalmazott Világos Tibor, majd hozzátette, a megoldás véleménye szerint a társalapítói jogok átruházásáról szóló szerződés mielőbbi megkötésében rejlik.

Szerző (Forrás)
H. G., Vajdaság Ma
Többi hír