Ugrás a tartalomra

Vuk Jeremić független képviselőként tevékenykedik tovább

Vuk Jeremić bejelentette, mivel lejárt egy éves mandátuma az ENSZ közgyűlésének elnöki posztján, visszatér a szerbiai parlamentbe független képviselőként. Elmondta, tervei szerint Belgrádban létrehozza azt az intézetet, amely a 21. század fejlődési stratégiájával foglalkozna.

„Egyik pártnak sem vagyok a tagja. Független képviselő leszek a szerbiai parlamentben” – mondta Vuk Jeremić New Yorkban az RTS-nek nyilatkozva.

Jemerić, aki hétfőig volt az ENSZ közgyűlésének az elnöke, bejelentette, szeretne a fenntartható fejlődés kérdéseivel foglalkozni. „A Columbia Egyetem segítségével szeretnék alapítani Belgrádban egy intézetet, amely a világnak ebben a részében foglalkozna a modern fejlődéssel és a 21. századra vonatkozó stratégiával” – magyarázta.

Mint ismeretes, Vuk Jeremić a Demokrata Párt (DS) tagja volt, de onnan kizárták, miután nem tett eleget Dragan Đilas pártelnök felszólításának, hogy a korábban miniszteri tisztséget betöltő kollégáival együtt mondjon le parlamenti képviselői tisztségéről. Vuk Jeremić a korábbi kormány külügyminisztere volt.

Az ENSZ közgyűlés elnöki tisztségét egy éven át töltötte be, s ezzel kapcsolatban kijelentette, a 67. ülésszakon való elnöklése nagyon dinamikus és érdekes volt.

„A legfontosabb, hogy Szerbia ENSZ-közgyűlési elnöksége idején sikerült lefektetni a 21. századra vonatkozó fejlesztési stratégia alapjait” – mondta Vuk Jeremić, s hozzátette, elnöksége idején sikerült meghozni a fegyverkereskedelemről szóló történelmi nemzetközi megállapodást is, amely elsőként szabályozta ezt a kérdést, valamint 65 év után Palesztina is helyet nyert az ENSZ-ben – írja az RTS.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy az ENSZ közgyűlésének Vuk Jeremić szervezésében a pravoszláv újév alkalmából rendezett koncertjén előadták a Drinai indulót, s ez indulatos reagálások egész sorát váltotta ki.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt