Ugrás a tartalomra

„A VMSZ-nek nem feladata, hogy beleszóljon a szerkesztéspolitikába”

A Vajdasági Magyar Szövetség egy politikai párt, ezért nem feladata, hogy beleszóljon a vajdasági magyar sajtóorgánumok szerkesztéspolitikájába – emelte ki Pásztor István mai sajtótájékoztatóján. A VMSZ elnöke szerint a politikum dolga az, hogy biztosítsa a média működéséhez szükséges feltételeket. Elmondta: a párt nem saját magával akar foglalkozni, nem azzal, hogy ki hányszor szerepel az egyes médiumokban, hanem a valós problémák megoldásával és a fontos ügyek képviselésével.

Egy politikai párt nem szólhat bele egyetlen sajtóorgánum szerkesztésébe sem, mert azzal megsértené a sajtószabadságot – véli a VMSZ elnöke. Pásztor István szerint egy nemzeti közösségi politikai pártnak az a dolga, hogy a működési feltételeit biztosítsa a főleg a magyar médiaházaknak.

Ez a pártelnök szerint az elmúlt több mint két évtizedben sikerült is. „Mi nem kívánunk azzal foglalkozni, hogy hogyan szerkesztik a médiumot, hogy mi van benne. Nem kívánunk azzal foglalkozni, hogy ki hányszor van benne. Ennek megvannak a maga intézményei, megvan ennek a maga mechanizmusa. Megvannak a döntéshozók, megvannak a felügyelők. Megvannak azok a rendszerbeli elemek, amelyeknek korrekciót kell elvégezniük, abban az esetben, ha valamilyen hiba csúszik a történetbe. Ez nem a mi feladatunk.” Pásztor István szabadkai példákon keresztül illusztrálta, hogy a párt tisztségviselőiről pozitív és negatív hírek is megjelennek a sajtóban. Véleménye szerint a VMSZ-nek az a feladata, hogy dolgozzon a fontos ügyek megoldásán. „Ügyek vannak, problémák vannak, amiket a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai képviselnek. Tisztségüknél fogva. Ezzel kapcsolatban van ilyen vélemény és olyan vélemény is. Vannak jó ügyek, jó teljesítmények és vannak kevésbé jók. A sajtónak az a feladata, hogy ezeket leírja.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig az a feladata, hogy a tisztségviselőin keresztül annyi aktivitást bonyolítson naponta, hogy az látsszon a sajtóban.” A VMSZ-nek nem magával kell foglalkoznia Pásztor szerint, hanem ügyekkel mint a Szabadkai Rádió problémájának vagy a szabadkai napközis gyerekek étkeztetésének megoldása. Újságíró kérdésre a pártelnök elmondta, hogy Magyar Szó szerkesztőségén belül kialakult feszültségről a magánvéleményét nem hozza nyilvánosságra.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír