Ugrás a tartalomra

Vitából sohasem elég

A köztársasági parlament ülése szombaton félbeszakadt – Az új kormány miniszterei várhatólag a mai nap folyamán teszik le a hivatali esküt

Az eredeti elképzelés szerint a kormányátalakításról folytatott képviselőházi vitának szombaton kellett volna véget érnie, ellenben a hétvégén ez nem történt meg. A legutóbbi bejelentésből az derül ki, hogy az ülést ma folytatják, és hogy az új kormány miniszterei a mai nap folyamán teszik le a hivatali esküt. A kormányalakítási folyamatot a képviselők közötti heves vita késlelteti, Ivica Dačić kormányfő azt sem tartja kizártnak, hogy emiatt az eskütételből még ma sem lesz semmi, hanem csak holnap vagy szerdán. Azt mondta, hogy „annyit fognak vitázni, amennyit csak szügséges”.

A szombati parlamenti vitát Milan Krkobabić (Szerbiai Egyesült Nyugdíjaspárt) felszólalása indította meg. A leendő minisztereknek azt üzente, hogy ne fordítsanak túl nagy figyelmet az ellenzékre, hiszen nem azoknak a szavazatai fogják őket miniszterekké tenni. Úgy látja, hogy léteznek bizonyos jövőbeli koalíciós elvárások, amelyek haszonszerzésen alapulnak. Említést tett a világbank igazgatójának kijelentéséről, amelynek értelmében Szerbia 200 millió eurót kap, ha a kormány eleget tesz bizonyos elvárásoknak.

Felszólalására Aleksandar Vučić kormányalelnök reagált, egyebek mellett megemlítette, hogy pártja (Szerb Haladó Párt) nem lép koalícióba haszonszerző, üzleti indíttatásból. Ők ketten vitatkoztak arról is, hogy a szerbiai munkásoknak kellene-e tanulniuk angolul vagy sem. Krkobabić szerint Szerbiában szerbül kell tudni, Vučić viszont úgy véli, hogy a modern szerb cégekben, mint amilyen az arabok által megvásárolt Jat, az üzletmenet angolul folyik, így a nyelvismeret nélkülözhetetlen. – Hollandiában a szülők kínai bébiszittereket fogadnak fel a kicsik mellé, taníttatják velük a nyelvet, a jövőbe tekintenek – mondta Vučić.

Ivica Dačić kormányfő és Čedomir Jovanović (Liberális Demokrata Párt) között arról folyt a szópárbaj, hogy ki a felelős az országban előállt gazdasági helyzetért. A vitába bekapcsolódott Vladimir Ilić (Szerbiai Egyesült Régiók) frakcióvezető is. Ilić szerint a gazdasági gondok eredetének keresését nem lehet annyira leegyszerűsíteni, hogy egy embert nevezhessünk meg bűnösként. A vita során szó esett a Simpóról is. Dačić kormányfő kijelentette, hogy sohasem volt tagja a Simpo egyik szervének sem, és hogy nem vett részt a vele kapcsolatban folytatott tárgyalásokban.

Az ülés délutáni részében felszólalt Borislav Stefanović (Demokrata Párt), szerinte az átalakított kormány nem hozhat javulást, belső érdekellentétek miatt pedig nem is lehet életképes. – Miért kell átalakítani a kabinetet, ha vezetői korábban váltig azt állították, hogy az a legjobb a történelmünkben? Mi azt mondjuk, hogy ez a kormány Szerbia legrosszabb kormánya ebben az évszázadban, ezt számadatokkal alátámaszthatjuk – mondta, majd szóbeli támadást intézett Igor Mirović (Szerb Haladó Párt) leendő régiófejlesztési miniszter ellen. Pártbeli kollégáját Aleksandar Vučić vette védelmébe, egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a Vojvodina fuvarozóvállalat magánosítási ügye lezárult. Kijelentette azt is, hogy Darko Šarić kábítószer-kereskedőt le fogják tartóztatni, erre szavát adja, majd Stefanovićnak feltette a kérdést: Miért nem tartóztatta le ön és Đilas, amikor négy évük volt rá?

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír