Ugrás a tartalomra

A vasúti infrastruktúra egy része legyen vajdasági tulajdon

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselője ma a szerb parlamentben azt indítványozta, hogy a vasútról szóló új törvény szerint a vasúti infrastruktúra egy része Vajdaság tulajdonában legyen, írja a Beta.

A törvényjavaslatról szóló vitában Pásztor rámutatott, hogy ez a törvény bevezetője lehet a köztulajdonnal kapcsolatos törvény vasútra vonatkozó rendelkezései vitájának is. Hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csak akkor szavazzák meg a törvényt, ha a parlament elfogadja az általuk megfogalmazott hat módosítási javaslatot.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga ma ugyancsak kiállt amellett, hogy a vasútról szóló új törvénnyel ismerjék el Vajdaságnak a vasút egy része, a tartomány területén levő, valamint a tartomány által pénzelt hálózat feletti igazgatási, alapítói és tulajdonosi jogait. „Véleményünk szerint mindennek, amit Vajdaság pénzéből finanszíroznak, Vajdaság tulajdonában kell lennie, függetlenül attól, hogy a mostani törvény és az Alkotmány elismeri-e Vajdaság alapítói és igazgatási jogait” – jelentette ki újságíróknak Aleksandra Jerkov, a párt tisztségviselője a szerb parlamentben.

Milutin Mrkonjić infrastrutúra- és energiaügyi szerb miniszter ma kijelentette, hogy a vasútról szóló törvényjavaslat által lehetővé kell tenni a vasút zavartalan működését, a konkurenciát és a szerb vasutaknak az EU rendszerébe való integrálódását. A törvényjavaslatot megindokolva a szerb parlamentben Mrkonjić azt mondta, hogy a javasolt megoldásokkal a vasúti infrastrutúrához való hozzáférhetőség kérdését rendezik, de feltételeket teremtenek az érintett piac liberalizálására is. Ez, tette hozzá, lehetővé teszi a piaci versengést és a szolgáltatás jobb minőségét. Újdonság, hogy a vasúti infrastrutúrára vonatkozó nemzeti programot a szerb kormány hozza meg, eközben a vasútigazgatóság nagyobb felhatalmazásokat kap a törvényes rendelkezésekből eredő, a vasúti és a kombinált forgalom rendezését szavatoló előírások meghozatalában, közli a Beta.

Vajdaság Ma

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks