Ugrás a tartalomra

Van, ahol kettővel több osztály is kellene

A népszerű középiskolai szakokon nagy a túljelentkezés, egyeseken háromszor annyi diák felelt meg a feltételeknek, és jelentkezett azonos pontszámmal, mint amennyinek helyet tudnak biztosítani

Hétfőn és kedden zajlott /zajlik a középiskolákba való iratkozás, s mint ismeretes, ezúttal nem a záróvizsga eredményeivel, hanem az általános iskolai eredményekkel iratkozhattak be a diákok a középiskolai szakokra. A köztársasági iratkozási bizottság adatai szerint a legtöbb diákot arra a szakra sorolták be, ahová szeretett volna bejutni, 65,12 százalékuk a kívánságlista első helyén szereplő tagozatba iratkozhat, de 86 százalékuk a kívánságlistán feltüntetett első három szak valamelyikére biztosan bekerült. A legnépszerűbb szakok diákjainak zöme Vuk-díjas és kitűnő tanuló.

Ahogy azt sejteni lehetett, a népszerű szakokon még az eddigi évekhez képest is nagyobb volt a túljelentkezés, s mivel Szerbiában aránytalanul sok a Vuk-díjas és a kitűnő tanuló a valós tudáshoz képest, ezekre a szakokra sok, a férőhelyektől több, azonos pontszámot szerzett tanuló kívánt bejutni. Žarko Obradović oktatási miniszter korábban azt mondta, hogy ha előáll ilyen helyzet, vagyis ha lesz olyan eset, hogy a jelentkezés nagyobb a tervezett létszámnál, arra igyekeznek megoldást találni az iskolaigazgatókkal együtt. A kérdés az, hogyan lehet eljárni olyan esetekben, amikor egy-egy szakon a férőhelyek számánál több diák teljesítette a feltételt, vagyis azonos pontszámmal jóval több diák jelentkezik ugyanabba az osztályba, mint ahánynak helyet tudnak biztosítani. Például egy belgrádi gimnázium természeti-matematikai szakán összesen 120 szabad hely van, de 180 diák teljesítette a feltételt, hogy ide bejusson. Az egészségügyi iskolák szakai mindig is a legnépszerűbbek között voltak, most a túljelentkezés ezeken a szakokon még nagyobb. Nišben például 30 diák számára van hely a gyógyszerész szakon, de a megszerzett pontot alapján ide 101 tanulót kellene felvenni, mindegyikük Vuk-díjas, tehát az egy osztály helyett itt hármat kellene nyitni. Leskovacon az egészségügyi középiskola általános szakára 95 Vuk-díjas jelentkezett, azaz 95 azonos pontszámú tanuló, holott 60 diák számára van meghirdetett hely.

Ám annak ellenére, hogy a minisztérium bejelentette, az említett iskolákban új osztályokat kell nyitni, még nem tudni, hogy milyen megoldás születik valójában, plusz osztályokat nyitni ugyanis az iskolák kapacitásától is függ, attól, hogy van-e elegendő tanterem és elegendő tanár az új osztályok számára, sikerül-e a meglévő káderállományt átszervezni, valamiből tantermeket kialakítani. Túl sok diákot begyömöszölni egy osztályba pedig nem hat jól sem a diákok, sem a tanárok munkájára, nem beszélve arról, hogy egy terem befogadóképessége véges, így fizikailag is lehetetlen sokkal több diákot elhelyezni egy osztályban, sőt a diákok osztályonkénti létszámát 30 fölé emelni törvényellenes is.

Annak, hogy a népszerű szakokon ekkora a túljelentkezés, az a másik oldala, hogy egyes szakközépiskolák egyes szakirányai iránt viszont nincs meg a kellő érdeklődés. Milorad Antić, a szakközépiskolák fórumának elnöke aggodalmát fejezte ki, hogy így mesteremberek, technikusok nélkül maradunk.

A köztársasági iratkozási bizottság adatai szerint országosan mintegy 10 ezer hely marad betöltetlenül – főleg a szakközépiskolákban –, a második iratkozási fordulóra a fennmaradt szabad helyeket ma teszik közzé, a diákok a kívánságlistát másnap tölthetik ki, és július 12-én iratkozhatnak.

Szerző (Forrás)
Tápai Renáta, Magyar Szó
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása