Ugrás a tartalomra

A választások hatása az integrációnkra

Ellentmondásos vélemények láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az előrehozott parlamenti választások gátolják-e vagy sem Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatát. A kormány szerint nem lesz fennakadás, de a kilátások arra utalnak, hogy érdemi tárgyalások csak őszre várhatóak majd.

Aleksandar Vučić a Szerb Haladó Párt elnöke a rendkívüli választások bejelentése után rögtön hangsúlyozta, hogy a választásoknak nem lesz semmiféle hatása az Európai Unióval folytatott tárgyalásokra. Aleksandar Vulin Koszovóért felelős tárca nélküli miniszter azt hangsúlyozta, hogy Belgrád és Prishtina tárgyalássorozatában sem okoznak majd semmiféle fennakadást a szerbiai választások.

Ezt az álláspontot nem osztja Varga László, a Szerbiai Parlament Integrációs Bizottságának VMSZ-es elnökhelyettes.  „Hogyha minden ideális módon halad, akkor lehet május elejére ennek az országnak kormánya. Integrációs szempontból azért elveszett ez az időszak és azért lesz utána még néhány hónap elvesztegetett, mert a szerbiai választások után valamikor júniusban koszovói parlamenti választások is következnek.”

Az új szerb kormánynak tehát nem lesz tárgyalópartnere, hogy normalizálja a viszonyait Koszovóval. Az Európai Uniós integrációnak pedig ez az egyik legfontosabb feltétele. Varga László véleménye szerint a tárgyalások legkorábban ősszel folytatódhatnak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása