Ugrás a tartalomra

„A vajdasági magyar néptánc-egyesületek krémje”

Kilencedszer zajlott le a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada nevű rendezvény Vajdaságban

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadát tegnap az Újvidéki Színházban. A minden páratlan évben megrendezett szemle évek óta nyújt kiváló lehetőséget a néptáncegyüttesek bemutatkozására, valamint a szakmai tapasztalatcserére.

A vasárnapi nagyszabású vetélkedőn ebben az évben hat vajdasági magyar néptáncegyüttes lépett színpadra: az újvidéki Csűrdöngölő, az óbecsei Szelence, a kishegyesi Rizgetős, a szabadkai Róna, a topolyai Cirkalom, valamint a horgosi Gubanc. A bemutatón a fellépőknek 20 és 30 perc közötti önálló műsorral kellett bemutatkozniuk.

Eddig összesen huszonegy vajdasági magyar néptánccsoport mutatkozott be a rendezvényen. A szemlét a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási titkárság támogatta.

– Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ezen a bemutatón a vajdasági magyar néptáncegyesületek krémje, vagyis a legjobbak mutatkoznak be – fejtette ki lapunknak Nagy Dániel néptáncos, aki már három alkalommal vett részt a szóban forgó eseményen, két különböző egyesület képviseletében is.

Megjegyezte, hogy itt tulajdonképpen presztízskérdés a legjobban szerepelni. A kétévente megrendezésre kerülő bemutatón egy öttagú szakmai zsűri osztályozza a fellépők teljesítményét. Dániel elmondta, hogy mindegyik zsűritag mást figyel, egyesek az éneklésre, táncra koncentrálnak, míg mások az egész koreográfiára, amelyet később osztályoznak.

– Itt nem beszélhetünk a szó szoros értelmében első helyezettről, másodikról, mint egy versenyen. Itt egyes csoportok kiváló minősítést kapnak, illetve minősülnek vagy nem minősülnek.

A zsűri végleges döntése két év munkáját összegzi, osztályozza – jegyezte meg Dániel. Végül pedig hozzáfűzte, hogy a csoportok a bemutató presztízse miatt sokszor már hónapokkal a szemle előtt hosszú próbafolyamatokon keresztül tökéletesítik előadásukat, a koreográfusok pedig még ez előtt megkezdik a minősítésre való felkészülést.

A rendezvény szervezői a budapesti Martin György Néptáncszövetség, a szabadkai Vajdasági Magyar Folklórközpont és az újvidéki Népművészeti és Közművelődési Központ.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sz-cs
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt