Ugrás a tartalomra

Vajdaságban az iskoláskor előtti intézményekben 10 ezer kisgyereket, az iskolákban 1300 alsós diákot fogadnak

Ma, csaknem két hónap után, ismét megkezdhetik a munkát az óvodák és az általános iskolák. Csak azok a gyerekek járhatnak óvodába, akiknek szülei dolgoznak, és nem tudják megoldani a felügyeletüket. Az általános iskolák a napközis oktatásban résztvevő alsósok számára nyitották meg kapuikat. Az intézmények a szabályok és az óvintézkedések betartása mellett működhetnek.

Vajdaság területén az óvodák újraindulása több mint 10 000 gyermeket, a napközis oktatás pedig csaknem 1300 tanulót érint. Ezzel kapcsolatban Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyilatkozott lapunknak.

– Az óvodák megnyitása mindegyik intézményt érinti, azzal a különbséggel, hogy az óvodások száma valahol kisebb, valahol nagyobb. Összességében elmondhatjuk, hogy Vajdaságban 46 816 óvodás van, ebből 10 892 gyermek indul újra. Ezek között vannak a bölcsődések is. A bölcsődések 31 százaléka járhat most óvodába, vagyis ez a 9724-ből 3019 gyermeket jelent. A kiscsoportosok 21 százaléka kezdett el óvodába járni, tehát a 27 481-ből 5895-en. Az iskola-előkészítő csoportba járók 20 százaléka, vagyis 9611 óvodásból 1977-en indultak el. Ebből is látszik, hogy Vajdaságban a beiratkozott óvodások 23 százaléka indult el ma a megfelelő rendeletek értelmében. Az oktatásügyi minisztérium egy részles útmutatást alkotott meg az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Ebben harmincöt szabályt határoznak meg, amelyeket az intézményeknek maradéktalanul be kell tartaniuk. A múlt héten megtörténtek az előkészületek, elsősorban a fertőtlenítés, az alkalmazottak felkészítése a szabályokra.

Az önkormányzatok biztosították a védőfelszereléseket. Úgy gondolom, hogy megvan az a biztonság, amelynek a jelenlegi helyzetben követni kell az óvodai munkát – nyilatkozta lapunknak Nyilas Mihály.

Mint hozzátette, a gyermekek létszámától függ, hogy hány alkalmazott tartózkodhat az óvodákban. Vannak olyan intézmények, amelyeknél több épületben folyik az óvodai munka. Ezek esetében az alkalmazottak száma épületenként változhat.

– A járványhelyzetre való tekintettel az óvónők és az alkalmazottak száma minimális kell, hogy legyen az épületben. A minisztérium részletes szabályokat fogalmaz meg. Megemlíthetjük a lázmérést is, amely két helyen történik, otthon és az óvodában. Ennek az a célja, hogy a kezdet kezdetén kiszűrjék azokat az eseteket, amelyek veszélyesek és kockázatot jelentenek. Ide kötődik az is, hogy ha a gyermeknél bizonyos tünetek jelentkeznek, amelyek arra utalnak, hogy légzőszervi megbetegedésről van szó, meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Hívni kell a szülőt, a gyermeket a szülőre kell bízni. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, a gyermek pedig nem járhat tovább óvodába – szögezte le Nyilas Mihály.

A tartományi oktatási titkár azt is elmondta, hogy mivel a tanév a végéhez közeledik, nem valószínű, hogy az intézkedések enyhítésével növekedik az óvodások létszáma. Nyáron az ügyeleti rendszer fog működni az óvodákban és a bölcsődékben. A létszámnövekedés szeptember 1-jétől várható. Arra a kérdésre, hogy mennyien érdeklődtek az általános iskolások napközis oktatása iránt, a következőket válaszolta:

– Az általános iskola alsó osztályaiban, tizenkét éves korig van lehetőség a napközis oktatásra. Itt az érdeklődés jóval kisebb volt, mint az óvodásoknál. Vajdaság területén az alsósok mintegy 3,3 százaléka fog ebben részt venni, vagyis ez a 37 906 diákból 1258 tanulót jelent. Egyébként az óvodásoknál és az általános iskolásoknál községenként változóak a számok és az arányok is. Vannak községek, ahol nagyobb ez az arány, máshol pedig kisebb az átlagosnál – tudtuk meg a tartományi oktatási titkártól.

   
Szerző (Forrás)
Magyar Szó, SzaB
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks