Ugrás a tartalomra
2021.09.23 - 08:28

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

 Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Energiafűz és olasznád. Ezek növekednek a szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. tesztültetvényein. Ezek a biomassza-ültetvények. A technológia az, hogy a szabadkai szennyvíztisztítóból származó iszapot a regionális hulladéktároló területére szállítják, az ebbe ültetett növények későbbi felhasználásával pedig biomasszát állítanak elő, amellyel javítani tudják a talaj minőségét.

Gligor Gellért, a szabadkai Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója: „Ez az energiafűz, illetve az olasz nád nagyon alkalmas a talaj struktúrájának a javítására, biomasszára, illetve a tápanyagok gyors felvételével a talaj egyensúlyát meg tudja tartani, tehát agroökológiai szempontból nagyon fontos momentumról beszélünk.”

Ez egy innovatív kezdeményezés, ami a szennyvíziszap újrahasznosítását teszi lehetővé. A projektben partner az amerikai E3 International nemzetközi és környezetvédelmi ügynökség szerbiai székhellyel. A projekt a SLLES, vagyis a Föld- és energiahasználat fenntarthatóságáért indított kezdeményezés.

Góli Csilla, Szabadka kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tanácstagja: „Szabadkán az 1970-es évek óta működik a szennyvíztisztító, ahol napi szinten generálódik szennyvíziszap, ami nagyon sokáig a sándori szeméttelepen lett lerakva mindenféle kezelés nélkül. A Regionális Hulladéktároló ezt 2019, 2020 óta átveszi és ez egy alternatív módja itt a Regionális Hulladéktároló telepén annak, hogy hogyan lehet egy olyan anyagot, ami eddig ki lett dobva, újrahasznosítani és esetleg pozitív dolgokat is kinyerni belőle.”

Vajdaság Autonóm Tartomány már a kezdetekkor a projekt mellé állt.

Slavoljub Arsenijević, a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság altitkára: „Az, ami Vajdaságnak nincs, azok az erdők. Ilyen módon kapunk zöld területeket. Amit Vajdaság ad a biomasszához, az a mezőgazdasági hulladék, és az olyan években, mint amilyen az idei is, napos, mikor nincs elegendő biomassza a mezőgazdasági hulladékból, az ilyen ültetvények a megoldások.”

Ezek a növények egyébként több mindenre is felhasználhatók, például égethetőek, így fűtésnél is alkalmazhatóak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.10.22 - 10:16
Kishegyes önkormányzata több pályázatot is kiírt általános és középiskolás diákok, valamint egyetemi hallgatók támoga
Kishegyes község támogatja a tanulókat – A diákok pályázata lezárult, az egyetemisták még jelentkezhetnek
2021.10.22 - 10:10
A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete a megalakulása óta részt vesz a vajdasági magyar közösség fej
Piroson hat kétnyelvű utcanévtáblát tettek fel
2021.10.21 - 10:20
A topolyai önkormányzat megjelentette a 2021/22-es tanévre vonatkozó felsőfokú ösztöndíjpályázatát.
Ismét támogatja a topolyai község a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalokat
2021.10.21 - 09:48
Magyarkanizsa október 20-án ünnepelte a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóján.
Magyarkanizsa megjutalmazza legsikeresebb polgárait és intézményeit – Községnapi díszülést tartottak