Ugrás a tartalomra

Újabb Dačić–Thaçi-találkozó

A felek a telekommunikációról és az energetikáról tárgyaltak – 24-én lesz a következő brüsszeli értekezés

 

Ivica Dačić és Hashim Thaçi szerb, illetve koszovói kormányfők hétfőn Brüsszelben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének közvetítésével ismét tárgyalóasztalhoz ültek. A beszélgetés központi témája ezúttal a telekommunikáció és az energetika volt.

Hashim Thaçi a találkozó után kijelentette, a fent említett kérdésekben van némi előrehaladás, de nem teljes. A még nyitott kérdésekre Catherine Ashtonnal közösen kell keresni a választ. A koszovói miniszterelnök nem akarta részletezni, miről van szó, csak annyit mondott, technikai kérdésekről beszél.

Ivica Dačić elmondta, szó volt az amnesztiatörvényről, a választások lebonyolításának módjáról, a bírósági hálózat megalakításáról is. A szerb miniszterelnök szerint is érezhető némi haladás a telekommunikáció és az energetika témakörökben.

Az április közepén elfogadott brüsszeli megállapodás értelmében Szerbiának és Koszovónak legkésőbb június 15-ig kellene megegyezniük a telekommunikáció és az energetika kérdéskörökről. A hétfői találkozó után viszont ez kevésbé valószínű, ugyanis július 24-ére tűzték ki a következő találkozó időpontját.

Hétfőn korábban Vincent Degert, az EU szerbiai küldöttségének vezetője abbéli reményének adott hangot, hogy Szerbia és Koszovó miniszterelnökei közös nevezőre jutnak ezekben a kiemelkedően fontos témákban. A megoldatlan kérdések között szerepel a már említett amnesztiatörvény is, amelyet a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodás értelmében a koszovói parlamentnek kell elfogadnia, magyarázta Degert, aki a továbbiakban cáfolta, hogy a szóban forgó jogszabály olyan elkövetőket is felmentene, akik a nemzetközi erők elleni támadásokban vettek részt. A nemzetközi közösség képviselői ellen támadást elkövető személyeket az igazságügynek kell felelősségre vonnia, szögezte le Degert.

Ami az amnesztiatörvényt illeti, ezzel kapcsolatban Thaçi közölte: az, hogy a koszovói parlament múlt héten elvetette a jogszabályt, nem jelenti azt, hogy a törvényt egyáltalán nem fogadják el. A koszovói törvényhozás aktív egyeztetéseket folytat a témában, mondta Thaçi.

Ashton egyébként kedden Belgrádba látogat, hogy a szerb államvezetéssel megbeszélje a brüsszeli megállapodás eddigi alkalmazását, majd szerdán ugyanebben a témában Pristinában beszélget a koszovói kormány illetékeseivel.

Szerző (Forrás)
B92/Beta, Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát