Ugrás a tartalomra

Tisztújító közgyűlést tartott a VASZ Zentán

Tisztújító közgyűlést tartott a VASZ Zentán

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházában kedden délelőtt tisztújító közgyűlést tartottak, amelyen újraválasztották Nagy Miklóst, a szervezet jelenlegi elnökét. A közgyűlés elnökének Balázs Ferencet, alelnökének pedig Kiss Zoltánt választották meg. Az összejövetel résztvevői megszavazták a Vajdasági Borászok Egyesületének felvételét is a szövetségbe.

Az eseményen jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki a köszöntője után beszédében megerősítette, hogy a VASZ a VMSZ-szel partnerségben működött eddig is, és ez a továbbiakban így lesz.

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége tizennyolc éve hiánypótló tevékenységet végez a tartomány területén lévő mezőgazdasági termelők érdekében, és rámutatott, hogy amellett, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a politikai érdekvédelmet igyekszik ellátni idestova harminc éve, nagyon fontos, hogy a szakmai szervezetek is megerősödjenek, és olyan szakmai, valamint érdekvédelmi szervezetek képviseljék a mezőgazdasági termelőket, amelyekre felnézhetnek, és amelyektől segítséget kaphatnak.

– Meggyőződésünk, hogy a közösségünk akkor haladhat előre, ha napi együttműködés folyik a politikai érdekvédelmi szervezet és a szakmai szervezetek között – magyarázta, majd példaként hozta fel a kistermelői rendeletek elfogadását, a kapcsolható mezőgazdasági eszközök regisztrációjának elfogadását. Hozzátette, azért említette konkrétan ezeket, mert mindezek az együttműködések hozadékai.

Dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy a falugazdász-hálózatnak köszönhetően a vajdasági magyar gazdák tudnak kitől segítséget kérni, több mint 40 település esetében van hova bekopogniuk.

A tisztújítón jelen volt Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke is, aki az Országgyűlés és a magyar gazdák üdvözletét tolmácsolta a VASZ vezetőségének, az agráregyesületek küldöttjeinek és minden jelenlévőnek.

Jakab István beszédében örömmel nyugtázta, hogy a vajdasági magyarság együtt van, és hogy a VASZ teljesítménye példaértékű. Megjegyezte, hogy EU-tagállamként mindent megosztottak a vajdasági agrárszervezetekkel, és úgy fogalmazott, hogy a falugazdász-hálózat kialakítása hatalmas eredmény, és most már ezen a területen is szakszerű együttműködés jött létre.

– Megosztjuk az információkat, és tudunk segíteni a felkészülésben is – mondta, majd megjegyezte, hogy mivel ez év júliusától decemberéig a Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, számukra a bővítés az egyik kiemelt feladat, és mindent megtesznek azért, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a tettek mezejére lépjenek a csatlakozásra váró országok esetében. Azt mondta, ez nem lesz egyszerű feladat, és sok minden múlik majd a június 9-ei európai uniós választás végeredményén.

– Nyugodt szívvel és nagyon határozottan azt kell mondanom, hogy ekkor Európa sorsa hosszú időre eldől, mert amennyiben végre átalakul az Európai Parlament, és olyan parlamenti képviselők lesznek ott, akik a saját nemzetük képviseletében, de az európai emberek érdekében is dolgoznak, akkor biztos, hogy a siker nem marad el, és biztos, hogy lesz változás, és a józan ész, a szakmai tudás, az összetartozás érzése kap lehetőséget – hangsúlyozta, majd kiemelte, hisz abban, hogy az európai gazdák és a Kárpát-medencében élő magyarok szövetsége egyre erősebb lesz, amit a Magyarok Kenyere programon keresztül is éreznek.

– Egyek vagyunk, és érezzük, amikor a 21. századi tudást meg kell osztani egymással az ösztöndíjak és a továbbképzések kapcsán. Nagyon fontos az is, hogy április 1-jétől a magyar falugazdászok falugazdász-szaktanácsadóként tevékenykednek a továbbiakban, ezzel is levéve a gazdák válláról az adminisztrációval járó terheket – magyarázta.

A közgyűlés folytatásában Nagy Miklós összegezte a VASZ tavalyi tevékenységét, majd ismertette az idei projekteket. Ezek közül megemlítette, hogy a VASZ székháza mellett megvásárolt épületben a borászati laboratórium mellett talajlaboratóriumot is ki szeretnének alakítani, ennek műszerekkel való felszerelése még várat magára. Elújságolta, hogy az idei évtől kezdve az eddigi négy ösztöndíjas helyett nyolc olyan egyetemi hallgatót tudnak 10 hónapon keresztül anyagi támogatásban részesíteni, akik az agrárium területén magyar nyelven végzik a tanulmányaikat. Emellett megemlítette, hogy az idén csatlakozni szándékoznak a Magyarországon már futó Digitális Agrárakadémia kiszélesített programjához, ami a Digitális Agrárakadémia Plusz nevet viseli majd. Nagy Miklós szerint ennek köszönhetően a szervezetük is hozzájuthat digitalizációs eszközökhöz. A program oktatási része pedig kilenc előadás-sorozatból áll majd, két ilyen képzésen már túl vannak. Az előadásokon a mezőgazdasági termelők a talajszkenneléssel és a drónok működésével és használatával ismerkedhetnek meg. 
 

Szerző (Forrás)
Magyar SZó, Hhzs.
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság