Ugrás a tartalomra

Thália szekere Tordán

Megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozója

A tordai Művelődési Otthonban ünnepi megnyitóval és a helyi műkedvelők Záporpróba című előadásával pénteken megkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozója. Április elsejéig 18 előadáson mintegy 350 tordai, zentai, szilágyi, bácsgyulafalvi, magyarkanizsai, adai, tamásfalvai, gombosi, topolyai, nagykikindai, nemesmileticsi, újvidéki, tóbai, csókai, oromhegyesi, bácskertesi, verbászi és kisoroszi fellépőt láthat a közönség.

A programban szerepelnek kortárs szerzők művei, de színre kerülnek szélesebb körben ismert színdarabok is, mint a Valahol Európában vagy a Hófehérke és a hét törpe. Az előadásokat Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja és Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője értékeli.

A megnyitó kezdetén megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Baráczius Zoltán rendezőről és színészről és Hódi Jenő kisoroszi amatőr színészről.

Dobai János, Torda tanácselnöke köszöntve az egybegyűlteket kihangsúlyozta, hogy a rendezvény az összefogás és az összetartozásnak a bizonyítéka, annak, hogy Torda egy életképes közösség, hiszen a faluban nemrég ért véget egy két hónapig tartó művelődési rendezvény. Mint ígérte, a tordaiak mindent megtesznek azért, hogy jó házigazdák legyenek.

Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a színjátszás összetett műfaj, amely nélkül társadalmi közösség nem létezhet. Kiemelte az amatőrök szemléjének a sokszínűségét, amely évről évre magasabb mércét tesz maga elé. Szerinte ez egy fontos esemény Vajdaságban, amely az összefogás megerősítését szolgálja, nagy megbecsülést érdemelnek azok, akik ebben az anyagi válságban is vállalják az amatőrizmust.

Lovas Ildikó, a MNT kulturális tanácsosa elmondta, hogy a tavaly elfogadott kulturális stratégia egyik célkitűzése az, hogy a kulturális élet egyformán, azonos mértékben fejlődhessen és alakulhasson az amatőrök és a hivatásos intézmények legjobb tudása szerint úgy Bácskában, mint Bánátban.

Pásztor István szerint jobb helyszíne az idei szemlének nem is lehetne. Mint mondta, eddig három ilyen szemlének a megnyitóján volt jelen, de visszaemlékezve az előző két megnyitóra elmondta, hogy azokon ezt a fajta ünnepélyességet, emelkedettséget, bensőségességet – mint Tordán – nem tapasztalta. A faluban egykor ötezren éltek, mai lélekszáma viszont ennek egyharmada, de ettől függetlenül az életerő, amely megtartja a közösséget az nem csökkent az itt élők lélekszámának a visszaesésével.

A találkozónak két fődíja van, egy-egy társulat az idén is elnyeri majd a Pataki László-díjat, a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért. Emellett jutalmazzák a legjobb főszereplőket, a legjobb mellékszereplőket, a legszebb színpadi beszédet, a közösségteremtő tevékenységet is, valamint különdíjakat is kiosztanak az április 1-jén 18 órakor kezdődő gálaműsoron, amelynek ajándék-előadása Szerbhorváth György De ki viszi haza a biciklit? című monodrámája lesz, Krizsán Szilvia előadásában.

Magyar Szó

Többi hír