Ugrás a tartalomra

Támogatja a tartomány a nemzeti közösségek nyelvhasználatát

Támogatja a tartomány a nemzeti közösségek nyelvhasználatát

A nemzeti közösségek nyelvhasználatát segítő támogatásokat hagyott jóvá a tartományi kormány. A 11 millió dinár összértékű szerződéseket ma írták alá.
A vajdasági intézmények négy területen pályázhattak: a többnyelvűség fejlesztésére az elektronikus közigazgatásban, többnyelvű táblákra és nyomtatványokra, valamint oktatási tartalmakra.
Az adai Műszaki Iskola a pályázat nyertesei közé tartozik. A támogatásból a honlapjukat fejlesztik.
Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „A honlapon keresztül kommunikálunk a szülőkkel, tanulókkal. Tájékoztatást a honlapon keresztül nyújtunk. Azon dolgozunk, hogy mindez megfelelően, magyar nyelven jelenjen meg. Erre fogjuk felhasználni, hogy pontosan, helyesen tájékoztassuk tanulóinkat.”
A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény a támogatást felnőttképzésre, nyomtatványok készítésére, kulturális rendezvények szervezésére és oktatási tananyag kidolgozására fordítja.
Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója: „A támogatás, bármekkora, nagyon jól jön számunkra. Tehermentesít, könnyíti a munkánkat és a költségvetésünket is.”
Gyólay Karolina, a magyarkanizsai Egészségház igazgatója elmondta, az intézmény 11 két nyelvű táblára pályázott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a tartomány felismeri, hogy mennyire fontos a kétnyelvűség ápolása a lakosság számára.”
A tartományi kormány az elmúlt évtizedben a nemzeti közösségek nyelvhasználatának segítésére több mint 100 millió dinárt fordított - jelentette ki Nyilas Mihály.
Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Nagyon fontos, hogy hivatalainkban, bíróságainkon, közszférában értekezhessünk a saját nyelvünkön. Amellett, hogy ezt az alkotmány garantálja, fontos, hogy ezek a konkrét lehetőségek a mindennapokban is megjelenjenek.”
A tartományi oktatási titkár hozzátette, a koronavírus miatt kialakult helyzet ellenére, nem kellett csökkenteniük a kisebbségi, nemzeti közösségi pályázatokra előlátott összegeket.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks