Ugrás a tartalomra

Találjuk meg üzleti partnerünket!

Találjuk meg üzleti partnerünket! Ezzel a jelmondattal érkeztek a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői és az ottani vállalkozók Szabadkára. A vendéglátók és más vajdasági önkormányzatok is bemutatták befektetési lehetőségeiket. A magyar–magyar kapcsolatok fontos pillérei lehetnek a térség gazdasági fejlesztésének.

Döntött sarkú gyermekcipőit mutatta be Szabadkán Komáromi László perkátai vállalkozó. Üzleti partnert jött keresni Vajdaságba. Azt mondja, vonzónak tartja az itteni lehetőségeket. „Nagyon meggyőztek ezek a számok, amit itt hallottam ezen a konferencián. Úgy a járulékok, mint az egyéb gyártási költségekkel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy bármilyen partneri lehetőségre ez az egy százalékos vám a CEFTA országokkal is csábítóan hangzik.”

Szabadkán a magyar befektetők közül a MiniPani és a Masterplast a legjelentősebb. A város kedvező feltételeket kínál a jövendőbeli gazdasági partnereknek.

Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Egy újabb magyar cég érdeklődik beruházásra Szabadkára vonatkozóan. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban egy hatványozott jelenlét valósul meg Szabadkán a magyarországi beruházók, elsősorban a kis- és középvállalkozók részéről.”

Zentán a járműipar terén értek el figyelemre méltó eredményeket. Az évi egymillió tonna áru átrakására alkalmas kikötő is vonzza a külföldi befektetőket.

Varga Viktor, gazdasági tanácsos, Zenta: „A tavalyi évben megjelent egy autóipari gyártásban részt vevő cég, akik korbácskábeleket gyártanak, mint autóalkatrészeket. Jelenleg 200 munkásuk van, de valószínű, hogy e hónap végére ez 300 fölé fog majd nőni.”

Magyarkanizsa Község a magyar határ közelségével, a jó infrastrukturális lehetőségekkel próbál külföldi befektetőket keresni.

Huzsvár Ervin, polgármester-helyettes, Magyarkanizsa: „Azzal is kell segíteni a községbéli vállalkozókat, hogy a magántulajdonban lévő lokációkat, amelyek gazdaságilag használhatók, vegyük fel egy adatbázisba és kínáljuk fel azokat is a külföldi potenciális befektetőknek.”

Magyarország és Szerbia érdeke is, hogy a térség gazdaságilag megerősödjön. Ez hozzájárulna az elvándorlási hullám lelassításához is.

Radetzky Jenő, elnök, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: „A magyar–magyar együttműködés, a szomszédos országokkal való együttműködés, a gazdasági kapcsolatteremtés, mind a két országnak érdeke, túlmenően azon, hogy fontos nemzetpolitikai cél. Úgy látjuk, hogy a magyar kis- és középvállalatok fejlesztésére az első számú lehetőség az a magyarlakta területek a Kárpát-medencében.”

A Tartományi Gazdasági Titkárság támogatásokkal serkenti a munkahelyteremtést a térségben.

Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes: „Idén egységesen 140 ezer dinárral támogatjuk minden új munkahely megnyitását. Körülbelül 1500 munkahelyet tudunk így támogatni. Abban bízom, hogy a beruházókat, mint tavaly a zentai autóipari beruházás esetében is, sikerül meggyőzni.”

Vajdaságban jelenleg 7 milliárd euró értékben vannak külföldi befektetések. 2014-ben 240 millió eurót fektettek be a tartományban, amely mintegy 5000 új munkahelyet biztosított.

Szerző (Forrás)
s.l., Magyar Szó
Többi hír