Ugrás a tartalomra

Talajelemzés-támogatás a gazdáknak

Talajelemzés-támogatás a gazdáknak

Szabadka Önkormányzata az idén is ingyenes talajelemzéssel segíti a termelőket. A mezőgazdasági területek termékenység-ellenőrzése nemcsak a szántóföldekre terjed ki, hanem a gyümölcsösökre és a szőlőültetvényekre, valamint a fóliasátrakra is. Az akcióra 2,5 millió dinárt különített el a város mezőgazdasági és környezetvédelmi titkársága.

A talajelemzés során a beérkezett földminták pH-értékét, a talaj kalcium-karbonát-, humusz-, valamint a könnyen felvehető alakban található foszfor- és káliumtartalmát vizsgálják a szabadkai mezőgazdasági szakszolgálat laboratóriumában — emelte ki lapunknak nyilatkozva Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja. Mint mondta, gyorsabb a folyamat, ha a gazdák saját maguk vesznek mintát, a laboratórium munkatársai ebben tanácsot tudnak adni, és mintavételi szondákat is lehet bérelni.

— A talajelemzés azért fontos, mert a talaj termőképessége változó. Szabadka környékén sok a homokos terület, ahol a foszfor nagyobb koncentrációban van jelen, ennek az ismeretnek a hiányában a gazdák könnyen túladagolhatják ezt az elemet a műtrágyázás során, rontva a talaj termőképességén. A termelőket a minták átadásakor megkérdezik, hogy előtte milyen kultúra volt a parcellán, és hogy mit terveznek oda, a szakemberek pedig az eredmények ismeretében megmondják, hogy milyen vetésforgót ajánlanak, és adnak egy optimális tápanyag-utánpótlási javaslatot, így költséghatékony módon jobb hozamot lehet elérni. A talajanalízis három évig érvényes, tehát ez idő után ajánlatos ugyanarról a parcelláról ismét mintát venni, és vizsgálatra vinni. Ez a módszer a környezettudatos gazdálkodást is segíti, valamint megfelel az európai uniós előírásoknak is.

Szabadka területén 80 000 hektár föld található, a tavalyi talajelemzés során 1158 mintát vizsgáltak ki, ami 3246 hektárt ölelt fel. Az elemzés jelentős része a szántóföldi termelésre irányult, 3205 hektár terület mintáját vizsgálták meg, ami 834 parcellát ölelt fel, továbbá csaknem 3000 négyzetméter fóliasátor talajelemzését is elvégezték, illetve 36,5 hektár gyümölcsösét 26 parcellán és 4,5 hektár szőlősét, mely 8 parcellán terül el — emlékeztetett Vitković Aleksandar, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság titkára. Hozzátette, most is nagy az érdeklődés, így akik a mintavételezést önmaguk végzik, és nem várják meg a szakszolgálat embereit, azok lépéselőnyben lesznek, hiszen hamarabb tudnak eredményekhez jutni.

— Fontos a talaj agrokémiai vizsgálata, mert az elmúlt évtizedekben a gazdák szokásból végezték a műtrágyázást, tehát egy-egy területre bizonyos mennyiségű műtrágyát szórtak szét. A foszfor és a kálium gyengébben mozog a talajban, de vannak olyan elemek, mint például a nitrogén, amelyeknek könnyen hozzáférhető állapotban kell lenniük, hogy a növény hasznosítani tudja őket, viszont túltrágyázás esetén kimosódnak, illetve fertőzik a talajt és a vizet. Az elemzés eredményeinek tudatában tehát tervezetten lehet végezni a trágyázást, mely ezáltal költséghatékony lesz, és termelésnövelésre is alkalmas.

Az illetékesek azt is elmondták, hogy a kiírt pályázat alapján egy termelő szántóföld esetén 10, gyümölcsös és szőlőültetvény esetén 20, míg üvegház esetén 10 mintát adhat át elemzésre.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Többi hír