Ugrás a tartalomra

Takarékosság és ésszerűsítés

Maglai Jenő: Ha jól gazdálkodunk a város vagyonával, fejleszthetünk

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem volt könnyű év, a médiumok számára sem, amelyeknek évről évre egyre több fejtörést okoz, hogy túléljenek hónapról hónapra. Tudjuk, hogy támogatás nélkül a médiaházak nagyon nehezen tudnak fennmaradni, éppen ezért az önkormányzat igyekszik majd az elkövetkező évben is támogatni őket.

Csupán arra kérem Önöket, hogy objektíven és időben tájékoztassák a közvéleményt – emelte ki Maglai Jenő polgármester alkalmi beszédében azon a hagyományos fogadáson, ahol a szabadkai újságírókat, tudósítókat, riportereket, főszerkesztőket és a médiaházak igazgatóit látta vendégül, hogy megköszönje nekik az elmúlt évben az együttműködést.

– Fontosnak tartjuk, legyen szó írott sajtóról, vagy elektronikus médiáról, hogy megtartsuk azokat a támogatási rendszereket, amelyeket az elmúlt években is alkalmaztunk, támogatva ezzel a működésüket. Ugyanakkor azt is, hogy a médiumok az elkövetkezőkben is objektíven és időben tájékoztassák a polgárokat a várossal kapcsolatos eseményekről.

Nem szeretnénk különbséget tenni a médiaházak között, azt szeretnénk, ha szabadkai szinten minden médiaház egyforma elbírálás alá esne, természetesen annak függvényében, hogy ki mennyire minőséges programot készít és milyen kiadásaik vannak – mutatott rá a polgármester.

Kérdésünkre válaszolva, hogy az elkövetkező évben a városvezetők mire fektetik a hangsúlyt, Maglai Jenő elmondta, mindenképpen a takarékosság és az ésszerűsítés jellemzi majd a következő évet.

– Egyes közvállalatokban nem gazdálkodnak racionálisan. Hiszen egy olyan közvállalatban, ahol az adminisztrációban dolgozók aránya 10 százalék kellene, hogy legyen, ez 46–48 százalék körül alakul. A 2014-es évben megindul egyfajta leépítés, amire eddig nem volt meg a politikai bátorság, vagy akarat.

De meg kell tenni, hiszen nagymértékben terheli a városi költségvetést a fizetésekre elkülönített összeg – mutatott rá a polgármester, majd folytatta: – Mindenképpen rendbe kell tennünk azokat a közvállalatokat és közintézményeket, amelyek vesztességgel dolgoznak, hogy jövőre ne kerüljünk abba a helyzetbe, mint az idén, hogy további milliókat kelljen elkülöníteni a költségvetésből a bérek kifizetésére.

Ugyanakkor meg kell szigorítani a pénzügyi fegyelmet, elsősorban a megfizettetésnél. A kiadásokat illetően pedig nagyobb figyelmet kell arra fordítani, hogy ami egy dinárba kerül, azért annyit is fizessünk. És nem mellékes a városi vagyonnal való gazdálkodás sem.

A város ugyanis hatalmas vagyonnal rendelkezik, amivel eddig nem jó gazdaként gazdálkodtak. Ha ugyanis jól gazdálkodunk majd, olyan összegekre tehetünk szert, amivel már könnyebb lesz a költségvetés összeállítása és a fejlesztésre is több pénz jut majd – mondta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben