Ugrás a tartalomra

Tabaković: Region pred zajedničkim ekonomskim izazovima

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su zemlje u regionu Jugoistočne Evrope suočene sa zajedničkim izazovima, kao što su slabi izgledi u ekonomiji, pritisci razduživanja prema inostranstvu, opadajući kvalitet portfolija banaka zbog problematičnih kredita i izazovi u procesu evropskih integracija.

Tabaković je na regionalnom samitu guvernera, bankara i privrednika u Beogradu istakla da su visok nivo javnog duga i potreba za fiskalnom konsolidacijom glavni izazovi kjoje treba rešiti kako bi se izbegli pritisci na platni bilans zemalja.

Ona je naglasila i da je jedna od ključnih stvari izbegavanje dodatnih pritisaka koji bi došli sa deviznih tržišta, imajući u vidu visoku zavisnost od deviznog kursa zbog kredita u stranoj valuti i kredita indeksiranih u stranoj valuti.

Tabaković je napomenula da su recesija i smanjenje kreditne aktivnosti doveli do ubrzanog rasta nivoa problematičnih kredita, ali da su u Srbiji stvorene dovoljne rezerve za njihovo pokrivanje.

Ona je najavila i da će do kraja godine biti usvojena strategija za primenu međunarodnih standarda Bazel 3 u bankarskom sektoru, kojom će biti predviđeni planovi, rokovi i primena tih standarda u vezi sa kapitalom i likvidnošću.

Guverner je izrazila zadovoljstvo što se inflacija nalazi na silaznoj putanji, napominjući da je loše što je to posledica niske tražnje.

Szerző (Forrás)
Tanjug, R. Prelić
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt