Ugrás a tartalomra

Szobrot állítanak az 1944/45-ös ártatlan áldozatoknak Újvidéken

Szobrot kapnak az 1944/45-ös ártatlan áldozatok Újvidéken. Az ötlet a Vajdasági Magyar Szövetségtől ered. A város Kulturális Bizottsága most elfogadta a javaslatot. Az emléktáblára nem írják ki a névsort, mert az a kutatások alapján még nem végleges. A munkálatok várhatóan 2017 tavaszáig befejeződnek.

A becslések szerint Újvidéken 1300-ra tehető az ártatlan áldozatok száma. A város több helyszínén történtek mészárlások. Tatai János 15 éves volt, amikor édesapját a mostani vásár területéhez hurcolták, és még 74 emberrel együtt kivégezték. A holttestet soha nem találták meg.
Tatai János, Újvidék: „Ott megmaradt az a bombatölcsér, az megmaradt és ezt a 75 embert oda vitték kivégezni, mert ott volt a bombatölcsér.”

Mezei Zsuzsanna levéltáros tagja volt annak a csoportnak, amely a 44/45-ös áldozatok sírjainak feltárásával foglalkozott. Számos dokumentumban lehet találni utalást arra, hogy az áldozatok csontjaira bukkantak.
Mezei Zsuzsanna, levéltáros, Újvidék: „Újvidéken nem csak a magyar áldozatokról vannak dokumentumok, megemlítik, hogy sok szerb lakos is áldozatul esett a 44-es kivégzésekben, különösen az értelmiségiekről, a gazdagabbakról van szó, a papokról, tehát az úgynevezett régi rendszernek a vezetőiről, akiket el kellett távolítani azért, hogy helyébe léphessen az új rendszer.”

Az emlékmű felállítását a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete indítványozta, már nem először.

Kiss Gyula, elnök, Városi Művelődési Tanács, Újvidék: „Kerestük a közösséggel együtt, hogy hol is tudnánk megemlékezni ezekről az áldozatokról, sajnos sok esetben konfliktushelyzet is állt fenn, mert különböző engedélyek nélkül nem tudtuk igazán megszervezni ezen megemlékezést.”

Az újvidéki emlékműre több nyelven, köztük magyarul, szerbül és németül írják ki a feliratot: „A 44/45-ös ártatlan áldozatok emlékére”. A szobor a Limán 4 városrészben kap helyet.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks