Ugrás a tartalomra

Szerbia júniusban tárgyaláskezdési időpontot kaphat

Európai Bizottság: Az unió kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával!

Az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Szerbiával az Európai Bizottság tegnap, miután Belgrád és Pristina is elfogadta a szerb–koszovói megállapodást. A bizottság úgy véli, Szerbia teljesítette az elsődleges feltételt, és megtette azokat a lépéseket, amelyek tartósan javíthatják kapcsolatait Koszovóval – írta a testület az EU uniós ügyekért felelős miniszterei elé terjesztett jelentésében.

A bizottság azt is javasolta, hogy ezzel párhuzamosan kezdődjenek tárgyalások Koszovóval a társulási megállapodásról. A döntés mindkét ügyben az uniós állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozójára vár.

Szerbia és Koszovó pénteken jutott megállapodásra a két ország viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével. A kormányfői szinten parafált megállapodást a szerb kormány és a koszovói parlament is elfogadta tegnap. A belgrádi parlamentben is ezen a héten szavaznak róla, jóváhagyása azonban nem kétséges a kormány kényelmes többsége miatt.

A luxembourgi európai uniós miniszteri találkozó után megtartott sajtóértekezleten Štefan Füle bővítési biztos annak az elvárásnak adott hangot, hogy Belgrád és Pristina haladéktalanul hozzálát a megállapodás végrehajtásához, és hozzátette, hogy az uniós országok éppen ehhez a folyamathoz nyújtanak majd folyamatos támogatást. Dicsérte a szerb és a koszovói kormányfő bátorságát, és azt üzente a koszovói szerbeknek, hogy „figyelmesen tanulmányozzák át a megállapodás szövegét, mert a dokumentum a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben tartja az Észak-Koszovóban élő nép jogait és érdekeit”.

Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtónak eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy az Európai Bizottság javaslata „határozott szakítást jelent a múlttal és döntő együttes előrelépést az európai jövő felé”. Elismerően szólt a Belgrád–Pristina-párbeszéd részvevőiről, „bátorságukat és látnoki képességüket” méltatva.

Több tagállam jelezte az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán, hogy időszerű lenne, ha júniusban eldőlne, mikor kezdheti meg Szerbia a csatlakozási tárgyalásokat – tudatta tegnap, a miniszterek tanácskozását követően Martonyi János külügyminiszter.

A Szerbia és Koszovó között pénteken létrejött megállapodásról a tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a két ország ezzel a de facto elismerés irányába indult el, a megállapodást pedig a bővítés szempontjából „valóban történelmi jelentőségű”. Mindazonáltal arra is felhívta a figyelmet, hogy a megállapodás gyakorlati megvalósítását is figyelemmel kell kísérni.

„Jelezte jó néhány tagállam, mi is, hogy ezek után itt az ideje, hogy júniusban kapjon Szerbia tárgyaláskezdési időpontot, Koszovóval pedig meginduljanak a tárgyalások a stabilitási és társulási egyezményről” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Szerző (Forrás)
MTI/AFP/Reuters/Tanjug, Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát