Ugrás a tartalomra

Szent István-napi megemlékezések Vajdaságban

Koncertek, színház, főzőverseny, parasztolimpia

HATEZER EMBER ÓBECSÉN

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör az idén különösen kitett magáért, hiszen ezúttal két napon át ünnepelték Óbecsén Szent István-napját.

Az ünnepség pénteken délután a Csongrádi Fúvószenekar főtéri koncertjével kezdődött, ezt a kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmise követte a belvárosi Nagyboldogasszony templomban, majd a városháza előtt Knézi Péter polgármester megszegte és megosztotta a polgárokkal a kenyeret. A kultúrkörnél Horváth István, Szekszárd polgármestere, valamint Knézi Péter mondott ünnepi beszédet. A kultúrkör tagjainak a műsora után a magyarországi 4 for Dance és Vastag Csaba lépett színpadra, ezt látványos tűzijáték és utcabál követte: a mintegy 500 fős kemény mag hajnalig mulatott.

Szombaton délután a Szivárvány festőcsoport és a Szendrey Júlia kézimunkacsoport utcai kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradt el, 51 bográcsban rotyogott a marhapörkölt, a legjobbnak pedig a VMSZ alsóvárosi szervezete bizonyult. A gyerekeket kézműves foglalkozások és játékok várták, és az En-An együttes is nekik koncertezett. A felnőtteknek szervezett szórakoztató vetélkedők után a Zengető együttes, a Fokos zenekar, Magyar Réka, Kurcinák Szilvia és a No Figure rockzenekar muzsikált. A koncertek után DJ keverte a zenét.

A szervezők becslése szerint péntek este több mint hatezren voltak kíváncsiak az ünnepi műsorra.

MONODRÁMA ÚJVIDÉKEN

Zsúfolásig megteltek augusztus 19-én az újvidéki Szent Erzsébet templom padsorai a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ rendezte ünnepség Szent István-napi kenyéravató szentmiséje alkalmával. A keresztséget felvevő államalapítóra emlékezve Botos Elemér református lelkész szolgált az egybegyűlteknek lelki táplálékkal. Tudunk-e azzal a tudattal élni, hogy Isten jelen van mindennapjainkban? – fogalmazta meg a kérdést Botos Elemér a politikai bírálattól sem mentes prédikációjában.

Az emlékünnepség ezután a Petőfi Sándor MMK udvarában tartott népünnepéllyel folytatódott. A közönséget Bálint Márton Teodóra, a művelődési központ elnöke és Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete üdvözölte. Érdekes színt adott az ünnepségnek Szerbhorváth GyörgyDe kiviszi haza a biciklit? című monodrámája Krizsán Szilvia előadásában. Az újvidéki Szent István-napi megemlékezés tűzijátékkal zárult.

RENDŐRI VÉDELEM NAGYBECSKEREKEN

A nagybecskereki református templomban tegnap hálaadó istentiszteleten emlékeztek Szent István királyra és megáldották az új kenyeret. A postaládában talált, magyarokat fenyegető levél miatt az istentisztelet és az azt követő ünnepi műsor alatt rendőrjárőr állt a templom előtt.

Kiss Nándor tiszteletes úr kihangsúlyozta, hogy az életet jelentő kenyér szorgalmas emberek munkájának a gyümölcse, de Isten ajándéka is. Felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy akár csak évtizedekkel ezelőtt, ma is éhező afrikai gyerekek képe tárul elénk. Az ünnep jelentőségét dr. Tóth Glemba Klára, a nagybecskereki Petőfi ME elnöke méltatta, majd átadta az egyik megszentelt cipót Puskás Jánosnak, a VMSZ nagybecskereki városi szervezete elnökének. Az istentiszteleten fellépett az Emmanuel kamarakórus, az egyházközség udvarában pedig a Petőfi ME mutatott be ünnepi műsort.

VITRÁZSABLAKOK KÚLÁN

Kúlán a Katolikus Templomban tegnap ünnepi szentmisét mutatott be Juhász György helyi kerületi esperes plébános, valamint msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora. A Szent István-napi megemlékezésen a kenyérszentelő mellett a templom négy új vitrázsablakának megszentelésére is sor került. A Kúlai Római Katolikus Plébánia 1749-ben alakult, majd 1770-ben sor került a templom kiépítésére is, amely Szent György vértanú tiszteletére emeltetettek. A szentmise kezdetén került sor annak a négy új ablaknak a megáldására, amelyek Szent István királyt, feleségét Boldog Gizellát és fiukat, Szent Imrét, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt és az ugyancsak nemrégiben boldoggá avatott Salkaházi Sára vértanú szerzetes nővért ábrázolják.

PARASZTOLIMPIA TOPOLYÁN

Az idei új kenyér ünnep Topolyán fiákeres felvonulással kezdődött vasárnap reggel. A községi elöljárók, valamint a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tátika csoportjának táncosaiból álló látványos menet a Vásártértől indult. Az ünnepi szentmise végén ft. Fazekas Ferenc megáldotta az új búzából készült kenyeret, melyet Bábi Attila polgármester szegett meg. Délután főzőversennyel és parasztolimpiával folytatódott az ünnepség, szalmatoló versenyt tartottak, de csizmadobálásban, rúdtartásban és malacfogásban is összemérték erejüket a jelentkezők.

Este 8 órakor hirdették ki a különböző versenyszámok győzteseit, majd zenés műsor kezdődött közös vacsorával, és végültűzijáték zárta a napot.

FŐZŐVERSENY TORNYOSON

Tornyoson tegnap este fél hatkor, a falu templomában szentelték fel az új kenyeret, ezt követően pedig a helyi közösség mögött lévő szabadtéri színpadon rendezték meg a Szent István-napi ünnepi műsort, amely keretében többek közt fellépett a kevi Móra István Művelődési Egyesület csoportja, a törökfalui asszonykórus, a csókai Rákóczi férfikórus és a helybéli Ady Endre Művelődési Egyesület csoportjai is. Az ünnepi rendezvénysorozat a kora délutáni órákban az előző napra meghirdetett főzőversennyel kezdődött, amelyen mintegy 15–20 helybéli mérte össze gasztronómiai jártasságát.

SZÁZTÍZ ÉVES KAZÁN TÖRÖKBECSÉN

A Jókai Mór MME jóvoltából Törökbecsén nyolcadik alkalommal ünnepelték Szent István napját. A bográcsos főzőversenyen 25 csapat vett részt. A szervezők igazi kuriózummal is szolgáltak: 1902-ben főztek először abban a katonai kazánban, amelyet most is csatasorba állítottak.

– Pakolunk, szökünk – így volt ez annak idején. Ebben a katonai kazánban útközben is lehetett főzni: alátüzeltek, a lovakat ráakasztották, és mire célba értek, a kazánban már megfőtt minden. Egy 80-100 fős regimentet el lehetett vele látni, és egyszerre akár ötféle étel is készülhet benne – tudtuk meg Szabó Zoltán vállalkozótól, hobbiszakácstól, aki ezúttal paprikást és pörköltet főzött, valamint csirkét sütött a régi kazánban.

Az esti alkalmi műsor keretében került sor az új kenyér szentelésére. A Csalogató és a Kópé táncegyüttes, a Kláris leány énekcsoport, valamint a Fakanál együttes bemutatkozása utáni utcabálon „előzenekarként” a most debütáló Play Boys, majd az Új Fiúk zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

Magyar Szó

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks