Ugrás a tartalomra

Szárazságok és áradások várhatók a következő években

Ezt állítja egy, a klímaváltozást vizsgáló tanulmány - Predrag Marić: Szerbia felkészült a természeti csapásokra

A klímaváltozások következtében Szerbiában az elkövetkező években szélsőséges időjárás várható, amely elsősorban áradások és nagy aszályok formájában mutatkozik meg, derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) készített.

A tanulmány belgrádi prezentációján a szakértők arra figyelmeztettek, hogy az államnak és az önkormányzatoknak készen kell állniuk az esetleges elemi csapásokra és éberen követni a meteorológusok előrejelzéseit.

Ennek kapcsán Predrag Marić a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője a Danas napilapnak elmondta, ők mindig is követték az RHMZ előrejelzéseit és az elmúlt négy évben embereiket külön kiképzésekre küldték, ahol felkészülhettek a szélsőséges elemi csapások idején való hatékony fellépésre. Ez alatt elsősorban az aszályt és az áradásokat érti.

„Minden forgatókönyvre felkészültünk. Sajnos, voltak olyan helyzetek, amikor a szektor készen állt az ilyen helyzetben a fellépésre, de sajnos nem volt elegendő emberünk. Reméljük, ez a jövőben változik” – mondta.

A tanulmány kidolgozását Norvégia pénzügyi támogatásának köszönhetően valósították meg. Slavimir Stevanović, a projektum vezetője elmondta, a klímaváltozás, vagy más néven a globális felmelegedés az élet minden területét érinti, világszerte.

„A klímaváltozások hőmérséklet-növekedést eredményeznek és változás áll be a csapadék esetében is, nem olyan értelemben, hogy több fog esni, hanem hogy az év melyik szakában. A jövőben kiadósabb csapadék a téli időszakban várható, ekkor lehetségesek az áradások, míg a nyár folyamán kevesebb lesz, ez pedig szárazsághoz vezethet” – ismertette.

A globális felmelegedés következtében a bolygó évente 0,8 Celsius-fokkal melegszik fel, az előrejelzések szerint ez az elkövetkező években évi 2-4 fok is lehet.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát