Ugrás a tartalomra

Szabadka: Díszülés az I. Vajdasági Konvenció 10. évfordulóján

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében ma emlékeztek meg az egy évtizedes kezdeményezésről, amelyhez akkor politikai pártok, civil szervezet és magánszemélyek is csatlakoztak. Vajdaság autonóm tartomány státusát megszüntette a miloševići rezsim. 10 évvel ezelőtt az I. Vajdasági Konvención megpróbálták visszaszerezni a tartomány valódi autonóm jogköreit.

2004. február 28-án Szabadkán megtartott első vajdasági konvenció üdvözölte és elfogadta a Szabadkai kezdeményezés nevű politikai dokumentumot. Az első vajdasági konvenció minden vajdasági és szerbiai demokratikus beállítottságú polgárt, politikai pártot, civil szervezetet, egyesületet, személyt nyilvánosan felszólított arra, hogy politikai és párttevékenységét, polgári, személyes és kollektív potenciálját, tudását és képességét állítsa a jog uralmán, a közintézmények működésén és a másságra való jog érvényesítésén alapuló modern európai, igazán demokratikus, polgári, multietnikus és decentralizált állam alapjainak megteremtéséért folyó küzdelem szolgálatába.

A vajdasági magyarság egyedül nem tudja kivívni a tartomány teljes körű autonómiáját – hangsúlyozta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke. Hozzátette: 2014 és 2018 között napirendre kell kerülnie az alkotmány felülvizsgálatának és mindannak, ami 10 évvel ezelőtt megfogalmazódott az I. Vajdasági Konvención.

„Az autonómia megteremtése folyamat, és ebben a folyamatban nincsenek egyenesen felfelé ívelő utak, hanem cikcakkosak, és néha három visszalépés is történik, min ahogy azt a vajdasági statútuma, vagy a pedig a nemzeti tanácsok vonatkozásában látjuk az alkotmánybírósági döntések következményeként.

Az eddig kialakított álláspontjainkon nincsen mit változtatni, viszont másoknak van, és ez a rendezvény is azt mutatja, hogy a vajdasági szerb társadalomban, amely a vajdasági népesség 70 százalékát képezi, nincsen még nagy jóhiszeműséggel is relevánsnak nevezhető politikai erő, amelyik ezt nemcsak a szavazatnövelés és a porhintés szempontjából tartja fontosnak, hanem a mindennapi látható politizálása szempontjából is.

Az elmúlt 90 évben hozzászoktunk, hogy általában nekünk kell az ügyeinket intézni: amit tudunk, azt intézzük, amit nem tudunk, azt napirenden tartjuk, és megpróbálunk hozzá partnereket találni. Fontosnak tartom, hogy azokkal kezdődjön párbeszéd, akik ezekről a dolgokról mást gondolnak.

Az ugyanis nem vezet sehova, ha csak magunknak mondjuk ki ezeket a mondatokat. Meggyőződésem, hogy az elkövetkező években az alkotmány felülvizsgálatára sor kerül, és amikor ez napirendre kerül, akkor napirendre kerülnek a számunkra fontos kérdések: a vajdasági autonómia, a az önkormányzatok kérdése és az egyéni és kollektív kisebbségi jogok részletesebb alkotmányos garanciája. Ezért próbálunk síkra szállni és ehhez keresünk partnereket“ – hangoztatta egyebek között Pásztor István.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kartali Róbert
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP