Ugrás a tartalomra

SVM hoće malu a ne veliku koaliciju

Subotički DS i SVM nisu postigli dogovor o tome da li će u gradskoj skupštini, koja danas nastavlja konstitutivnu sednicu započetu 7. juna, odborničku većinu činiti „mala” ili „velika” koalicija, naveli su za „Dnevnik” predsednici tamošnjih stranačkih odbora Modest Dulić (DS) i Jene Maglai (SVM). Zbog toga odbornici SVM-a neće podržati predlog da za predsednika Skupštine grada Subotice bude izabran Slavko Parać (DS).

Tzv. malu koaliciju je u pregovorima o subotičkoj vlasti tražio SVM, a činili bi je, sem te stranke, još DS i SPS–PUPS–JS.

Na široj koaliciji instistirao je DS, a ona bi uključila i LDP, LSV, dve stranke Bunjevaca i DŠ. Upravo odbornici tih stranaka, njih 35 od ukupno 67 u subotičkom parlamentu, podržalo je predlog za izbor Slavka Paraća na čelo Skupštine grada.

– To nije konačan dogovor nego potvrda da imamo većinu i bez SVM-a – kazao je predsednik subotičkog DS-a Modest Dulić. – Naši razgovori su zastali zbog insistiranja SVM-a na „maloj koaliciji„, što je za nas neprihvatljivo jer želimo široku, stabilnu koaliciju.

Dulić je istakao da SVM ima kratak rok – do sledećeg ponedeljka ili utorka, da se izjasni o tome da li će se pridružiti postojećoj skupštinskoj većini, pošto se za sedam dana, dodao je, očekuje izbor gradonačelnika Subotice.

– U slučaju da se SVM priduži, njima bi po snazi odborničke grupe pripalo mesto predsednika Skupštine grada – napomenuo je Dulić.

Iako se dosad insistiralo na tome da se u Subotici, kao i u mnogim drugim gradovima i opštinama, „preslika” republička koalicija, Dulić ipak ne očekuje probleme sa subotičkim SPS-om ukoliko bi socijalisti u Beogradu odlučili da vladu Srbije ne prave s demokratama nego s naprednjacima.

– Zasad imamo takva uveravanja od subotičkog SPS-a – dodao je on.

S druge strane, Savez vojvođanskih Mađara je odbio da podrži predlog da se za predsednika Skupštine grada Subotice izabere demokrata Parać jer je to, kako navodi predsednik gradskog odbora SVM-a Jene Maglai, privremeno rešenje.

– Glasaćemo protiv jer je DS to predložio samo da bi „kupio vreme” vezano za rokove oko konstituisanja Skupštine, a imamo razliku u mišljenju oko „male koalicije” – naveo je Maglai.

Po njegovim rečima, takva koalicija u kojoj bi bili SVM, DS i savez oko SPS-a „bila je dogovor na višem nivou”, a i za grad i za zajednicu bi to bilo, smatra Maglai, efikasnije i racionalnije.

– Ovako, kaže se, mnogo babica – kilavo dete – dodao je Maglai.

 

Odbornički sastav

Od 67 subotičkih odbornika, 20 ih je iz Koalicije „Izbor za bolji život” koju predvodi DS, a 16 iz SVM-a.

Po četiri odbornika je iz SPS–PUPS–JS-a, „Preokreta” i LSV-a.

„Lista za Srbiju” (DŠ, SRS, SDS) ima šest odbornika, a među njima je četvoro iz DŠ-a.

Savez bačkih Bunjavaca ima dva odbornika, dok po jednog imaju Bunjevačka stranka, Pokret mađarske nade i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara.

S izborne liste „Pokrenimo Suboticu” u subotičku skupštinu je ušlo osam odbornika.

Dnevnik

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks