Ugrás a tartalomra

Strauss-Kahn: A helyzet komoly, de nem reménytelen

Belgrád - Szerbia gazdaságának talpra állítási lehetőségeiről tárgyalt Belgrádban Aleksandar Vučić, a kormány első alelnöke Dominique Strauss-Kahnnal, a Nemzetközi Valutaalap volt igazgatója.

A világ egyik legismertebb gazdasági szakértője elvállalta, hogy tanácsadóként segíti a szerb kormányt a súlyos gazdasági helyzet megoldásában.

A mai megbeszélések után Strauss-Kahn kijelentette: Valóban komoly nehézségekkel küzd a szerb gazdaság, de kellő erőfeszítéssel sikereket lehet elérni. Ebben a pillanatban még nem tudja megmondani, milyen javaslatai lesznek, alaposan meg kell ismerkednie a helyzettel és az emberekkel, de bizonyos, hogy gyors eredmény nem várható, varázspálcája neki sincsen.

Strauss-Kahn három hónapig ingyen dolgozik

Aleksandar Vučić megelégedéssel nyugtázta, hogy a szakértő szerepet vállal a kormány munkájában. Mint mondta, most kidolgozzák a rövid, a közép és a hosszú távú intézkedéseket. Elkészült a közadóssággal, a költségvetési hiánnyal és az adópolitikával kapcsolatos teendők terve. Ezek végrehajtásán két csoport dolgozik: az egyik Belgrádban, a másik Párizsban.

"Azért kerültünk ilyen helyzetbe, mert többet költöttünk, mint amennyit megkerestünk" – szögezte le a kormány első alelnöke.

"Dominique Strauss-Kahn három hónapig díjmentesen látja el tanácsokkal Belgrádot, tevékenysége azonban ennél hosszabb ideig fog tartani. Nem klasszikus lobbizás lesz ez, de biztos, hogy a francia szakértő Szerbia érdekeit tartja szem előtt, és hogy segít" – mondta Aleksandar Vučić.

A kormány első alelnöke megjegyezte, hogy ő már tudja, mit fog javasolni a neves tanácsadó. Egyebek mellett a közvállalatok átszervezésének módjáról is tárgyalnak majd.

„Mondhatom, a külföldieket megdöbbentették a költségvetésből kiutalt támogatások, és meglepte a pénzelosztási rendszer, amivel a hatalom arra összpontosított, hogy ne veszítse el a választóit. Ezzel a politikával fel kell hagynunk, egy egészséges rendszert kell teremtenünk" – fejtegette Vučić az előző kormány tevékenységére utalva.

Miben ad tanácsot a francia szakértő?

Strauss-Kahn a tetemes külföldi adósság átütemezésében, a külföldi beruházók idevonzásában és a Nemzetközi Valutaalappal való kapcsolattartásban segít Szerbiának – nyilatkozta Aleksandar Vučić a New York Timesnak.

A lap emlékeztet arra, hogy a gazdasági szakértő számos orosz, afrikai és latin-amerikai céget látott el tanácsokkal. A cikk arra is kitér, hogy Strauss-Kahn államfőjelölt volt hazájában, valamint hogy szexuális zaklatás vádja miatt távozott az IMF éléről, de a vádakat később ejtették.

A NYT idézi Vučićot, aki szerint a Strauss-Kahnt ért támadásoknak semmi közük pénzügyi szakértelméhez, rendkívüli gazdasági ismeretekkel rendelkezik, és egyébként sem kultuszminiszternek jön Szerbiába.

Szerző (Forrás)
Tanjug-RTV
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről