Ugrás a tartalomra

Soha jobb kapcsolatok Németországgal

Berlin - Aleksandar Vučić kormányfő Berlinben kijelentette, hogy Szerbia őszinte partnere lesz a nemzetközi közösségnek, és teljesíti az Európai Unióba vezető úton rá háruló feladatokat.
A témának szentelt konferencián meggyőződését fejezte ki, hogy 2018 végén, illetve 2019-ben vagy 2020-ban kedvező értékelést kapunk Brüsszelből. Elsőként a pénzügyi felügyeletről szóló 32. fejezetet szeretnénk megnyitni őszre.

A kormányfő szerint Szerbia jó hely a beruházóknak, amit az is bizonyít, hogy az idén az első három hónapban 21 százalékkal növekedett a kivitel. A Németországgal való kereskedelem tavaly 14 százalékkal volt nagyobb az előző évinél, és a németek egymilliárd 350 millió eurót fektetett be nálunk.

„A még jobb beruházási légkör érdekében összehangoljuk a törvényeket az Unióéval – mondta Vučić, és leszögezte, hogy sohasem voltak jobbak a szerb-német kapcsolatok.

A német külügyminiszter elismeréssel szólt a Vučić-kormányról

Németország támogatja Szerbia uniós közeledését, de nem csökkenti a kritériumokat – mondta a berlini konferencián Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.

Elismeréssel szólt arról, hogy a Vučić-kormány kitart a reformok mellett. Ezeket Szerbiának nem az Unió miatt, hanem saját maga végett kell megvalósítania.

Az uniós csatlakozás föltételei közül megemlítette a Prishtinával való kapcsolatok rendezését, a demokrácia és a jogállamiság szavatolását.

A reformokat nem lehet tovább halogatni

Kori Udovički államigazgatási miniszter Berlinben hangsúlyozta, hogy halogatás nélkül végre kell hajtani a reformokat, köztük a közigazgatásit. Utalt arra, hogy 3-5 év kell az államadósság növekedésének megfékezésére.

Dušan Vujović gazdasági miniszter kedvező gazdálkodási föltételeket ígért a beruházóknak. Mint mondta, nem nekik kell foglalkozniuk a szociális és infrastrukturális kérdésekkel. Hozzátette, hogy a közvállalatokat nyereségessé kell tenni, az átszervezés alatt állókat pedig privatizálni kell.

"Nem alázhattam meg népemet"

Újságírói kérdésre válaszolva Vučić azt mondta, hogy Belgrád tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovina területi egységét, és azért nem ment a szomszédos ország fővárosába a szarajevói merénylet évfordulóján, mert ezzel megalázta volna saját nemzetét.

Vid napján a békéről és arról beszélt Višegradban, hogy a szerbek büszkék múltjukra, hogy Szerbia jövője az Európai Unióban van, és hogy jó kapcsolatokat ápol Ausztriával és Németországgal.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját