Ugrás a tartalomra

Skrining Poglavlja o slobodi kretanja radnika

BEOGRAD - Analitički pregled i ocena usklađenosti propisa Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije za pregovaračko poglavlje 2 - Sloboda kretanja radnika biće održan danas u Briselu, dva dana nakon zvaničnog početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Za vođenje i koordinaciju rada te podgrupe zaduženo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike. Predsednik Pregovaračke podgrupe je državni sekretar Zoran Martinović, a njegov zamenik je pomoćnik ministra Zoran Milošević.

Na sastanku će predstavnici Evropske komisije prezentovati evropsko zakonodavstvo koje je relevantno za to pregovaračko poglavlje. Tu, pre svega, spadaju direktive kojima se reguliše slobodan pristup tržištu rada, zatim propisi kojima se vrši koordinacija sistema socijalne sigurnosti i zdravstvena zaštita stanovništva.

Informacije dobijene na sastanku eksplanatornog skrininga poslužiće kao osnov za pripremu delegacije Srbije za sastanak bilateralnog skrininga za ovo poglavlje na kojem će biti predstavljeno domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti, a Evropska komisija biti upoznata sa planom usklađivanja našeg zakonodavstva u toj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije.

Venizelos: Olakšaćemo put Srbije ka Evropi

Predsedavajući Saveta ministara EU i ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos obećao je da će biti olakšan put Srbije ka Evropi i naglasio da se traži normalizacija odnosa, a ne priznavanje Kosova i Metohije.

"Otvaranje pregovora je bio istorijski dan za Srbiju, ceo region i EU, posle veoma teškog perioda kroz koji je ne tako davno prošla vaša zemlja. Nije lako izneti ozbiljno predviđanje kako će teći ovaj proces i koliko dugo će trajati. Ali, mogu da posvedočim o našoj želji, kao i o našim institucionalnim kapacitetima, da vam olakšamo put", istakao je Venizelos u izjavi današnjim "Novostima".

Na pitanje da li će u vreme njegovog predsedavanja moći da se otvori bar neko pregovaračko poglavlje, on je odgovorio da će to zavisiti od ostvarenih priprema na osnovu analitičkog pregleda pravnih tekovina. "Slažem se s komesarom za proširenje Štefanom Fileom da su dva poglavlja, koja se odnose na demokratiju i vladavinu prava, odnosno na pravosuđe i osnovna ljudska prava, pravdu, slobodu i sigurnost, najozbiljnija i najznačajnija, naročito u srpskom slučaju", rekao je Venizelos.

Upitan može li Srbija da uđe u EU, a da joj se ne traži da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koju, uostalom, Atina nije priznala, on je odgovorio da se u saglasnosti s rečnikom Pregovaračkog okvira Saveta EU, radi o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, na osnovu pravno obavezujućeg teksta.

"To je zvaničan odgovor i to je ono što se traži", naglasio je Venizelos.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug, Beta
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát