Ugrás a tartalomra

Simić: Vanredni izbori bi odložili dobijanje datuma

BEOGRAD - Vanredni izbori bi odložili dobijanje datuma za početak pregovora sa EU najmanje za godinu dana, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

On je gostujući na RTS-u rekao da po tom pitanju ne treba gajiti nikakve iluzije, jer Brisel i Evropska unija neće određivati datum a da se ne zna ko će biti sa druge strane stola, kakva će mu biti politika.

"Ovoj vlasti je trebalo godinu dana i skupih političkih poteza po Srbiju da sebe kvalifikuje za pregovore", ukazao je Simić i dodao da bi vanredni izbori Srbiju koštali najmanje godinu dana u tom procesu.

Govoreći o sastanku lidera iz regiona i EU na Brdu kod Kranja u Sloveniji, Simić je rekao da je veoma važno što će se predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastati sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom.

On je naglasio da je ovaj sastanak važan kako bi se oživele veže sa Francusakom, što bi dovelo više investitora iz ove zemlje u Srbiji.  Simić smatra da će Srbija pregovarača sa EU dobiti tek nakon rekonstrukcije vlade, jer je on, kako kaže, važna ličnost koja se ne menja sa promenom vlasti.

"Koliko znam ima dosta ljudi za to mesto. Čini mi se da ćemo ime pregovarača morati da sačekamo nakon rekonstrukcije", naveo je Simić.

On je dodao da Srbiji pregovori sa EU neće biti laki, da će 28 članica EU biti veoma oprezne što se tiče priključivanja novih država. Srbija je , kako kaže, "nesamoodrživa država", i naredne godine moraće mnogo više da izdvoji za plaćanje kamata za kredite nego što izdvaja za obrazovanje, socijalnu zaštitu i to je, kako dodaje, veliki problem koji čeka ovu ili buduću vladu.

Többi hír