Ugrás a tartalomra

Rózsák

December 22-én mutatják be a KDSZ új darabját

 

Tolnai Ottó poémájának, a Kisinyovi rózsának a felhasználásával, illetve az azonos című, két évvel ezelőtt bemutatott színdarabból kiindulva most Rózsák címmel készít új produkciót a Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ) társulata. A hosszú ősz – a vendégjátékok, a különböző fesztiválszereplések, a három felvonásos Pass-port novemberi bemutatója, valamint a Desiré Central Station megszervezése – után ez lesz az évad első bemutatója.

Urbán András igazgató, az új darab rendezője szerint fontos momentum a társulat életében a mostani, amikor úgy érzik, nem a verbalitás nyelvén kivánnak szólni a közönséghez. Ennek okai nem annyira a nyelvi akadályok kérdésében – hiszen ezt a feliratozással eddig is kiküszöbölték –, mint inkább a színház és a közönség közötti kommunikáció egy másik szintjének kutatásában, a non-verbális közlés felé fordulásban keresendők.

A szóban forgó darabban elhangzik egy Tolnai szöveg, és a korábbi adaptáció továbbszövéséből indul ki ugyan a játék, ez azonban már nem az irodalmi mű, hanem a mozgás, a színpadi képek megteremtése, és egy álomszerű érzés keltése köré épül. Az előadás művészeti kérdésekkel, a fizikai akció és a költészet kapcsolatával foglalkozik, azzal, ahogyan a kettő kiegészíti egymást, s amelyből nagyon szép momentumok születnek a színpadon. Urbán koncepciója szerint a mozgás kidolgozásában a minél letisztultabb formanyelvre, a minél kevesebb hozzáadott jelenlétre, egyszerűségre és őszinteségre törekedtek.

A koreográfia kidolgozában, illetve a tréningek vezetésében Kiss Anikó közreműködött. A produkcióban szerepelnek továbbá a társulat színészei, Béres Márta, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Pletl Zoltán. A zenét Mezei Szilárd szerezte.

A darab – mely vélhetően meghitt hangulatot, kellemes érzéseket kelt majd a befogadóban – bemutatója a karácsonyi ünnepek időszakában, december 22-én, vasárnap este fél nyolc órai kezdettel lesz a Kosztolányi Dezső Színházban.

Szerző (Forrás)
Gyurkovics Virág, Vajdaság Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm