Ugrás a tartalomra

Rövid kampányidőszak következik

Szerbiában március 16-án rendkívüli parlamenti választásokat tartanak. 250 képviselői mandátumról döntenek a szavazók. A lehető legrövidebb, 45 napos kampányra készülhetünk.

Tomislav Nikolić államfő aláírásával hivatalossá vált, hogy Szerbia március 16-án választ. Január 29-e volt az utolsó határidő a választások kiírására, hogy a belgrádi helyhatósági voksolásokkal egy időben lehessen megtartani a rendkívüli parlamenti választásokat is.

Az alkotmány szerint ugyanis a kiírás és a voksolás között legkevesebb 45 napnak kell eltelnie. A választások kiírása után a Köztársasági Választási Bizottságnak öt napon belül meg kell hoznia a választások lefolytatásra vonatkozó szabályzatot, valamint a lebonyolításához szükséges többi dokumentumot.

Ladócki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja elmondta: „A kampány szabályzata a megszokott rend szerint fog történni. Tehát két nappal a választások előtt be kell szüntetni a kampányt. A választások folyamán meghatározott rend szerint fogják finanszírozni az állami költségvetésből a politikai pártok kampányát.

A lista átadásához továbbra is 10 000 aláírás szükséges. A kisebbségi pártoknak továbbra is úgynevezett természetes cenzusuk van.” Választási listát politikai párt, koalíció vagy polgári csoportosulás állíthat. Legkésőbb 15 nappal a választások megtartása előtt kell átadni a választási bizottságnak a listákat. A választói névjegyzékbe vett lakosok március 16-án reggel 7 és este 8 óra között szavazhatnak.

A választói névjegyzék automatikusan frissül. Tehát, aki idő közben betölti a 18. életévét, az automatikusan felkerül a választói névjegyzékre. Az elhunytak elvileg automatikusan lekerülnek a választói névjegyzékről” – tette hozzá Ladócki Gyula.

A választás eredményeit a Köztársasági Választási Bizottság hirdeti ki a szavazás befejezése után legkésőbb 96 órával. A megszerzett szavaztok számával arányosan osztják majd el a listák között a 250 képviselői mandátumot a szerbiai parlamentben.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán