Ugrás a tartalomra

A remények szerint májusban elfogadják a nemzeti tanácsokról szóló törvényt

Májusban a parlament elé kerül a nemzeti tanácsokról szóló törvény javaslata. A kormány már tavaly decemberben is benyújtotta ezt a javaslatot, azonban akkor a rendkívüli választások miatt lekerült a napirendről. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke arra számít, hogy májusban a törvényhozás kiszavazza a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, és őszre ki lehet írni a nemzeti tanácsi választásokat.

A parlament elé kerülő nemzeti tanácsokról szóló törvényjavaslat csak a tanácsok választási rendszerét rendezi, az Alkotmánybíróság által kifogásolt rendelkezések érintetlenül maradnak. A már tavaly is benyújtott törvényjavaslat most, a parlamenti választások után, újra napirendre kerülhet.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke: „Itt semmilyen új dologról nincs szó. Az a változat került a törvényhozás elé sürgösségi eljárásban, amelynek a megalkotásában magam is részt vettem, és amely elsősorban a választási eljárást tökéletesíti, a névjegyzék kérdését, biztosítékokat tartalmaz a választás tisztaságára vonatkozólag, tehát megteremtődnek azok a konkrét jogi feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az MNT választásokat, illetve a nemzeti tanácsi választásokat idén ősszel megtartsuk.”

Az Alkotmánybíróság által kifogásolt rendelkezések, amelyek a nemzeti tanácsok hatásköreit, az alapítói jogok átruházását és a tanácsok anyaországi állami szervekkel való együttműködését érintik, továbbra sincsenek megoldva. A törvényt előbb vagy utóbb, a nemzeti tanácsi választások előtt vagy után mindenképpen módosítani kell az Alkotmánybíróság döntésével összhangban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját