Ugrás a tartalomra

Rekordmennyiségű búza termett, olcsóbb lehet(ne) a kenyér

A közép-bánáti körzetben véget ért a búza aratása 51 000 hektáron. A gabona minősége kiváló, a hozam pedig rekordmennyiségű: 6–8 tonna hektáronként – mondta el a Tanjugnak Radovan Bulajić, Nagybecskerek városi képviselő-testületének elnöke.

Az aratás végleges eredményeit megelőlegezve Bulajić kijelentette, az idei az elmúlt 25 év rekordtermése Bánátban, s várhatóan Vajdaságban és Szerbiában is. Megjegyezte, ennek a kenyér árának csökkenéséhez kellene vezetnie. Emlékeztetett, hogy a kenyér árát a búza 28 dináros árához mérték, s szerinte a jelenlegi 17,5 dinár a hozzáadott adóval együtt is jó keresetet szavatol a termelőknek.

Maguk a gazdák is elégedettek az aratás eredményével, ellentétben a búza árával. Miroslav Vukov elmondta, hektáronként 6,5 tonna búzája termett, s 22 dináros búzaárra számít.

Radovan Nosonjin támogatta, hogy a 22 dinár megfelelő ár lenne, mert minden olyan hektár esetében nyereséget hozna, amelyen több mint 5 tonna búza termett.

A búza árával kapcsolatos bizonytalanság miatt sokan, leginkább azok, akik nagy gazdasággal rendelkeznek, beadják „megőrzésre” a termést. A nagybecskereki Žitoprodukt raktárában mostanáig 12 600 tonna búzát helyeztek már el – nyilatkozta a Tanjugnak Mile Cukić, a siló vezetője.  A szlovén Don Don vállalat mellett az újvidéki MK Commerce és az Agrotrading cégek is a bánáti búza felvásárlói között vannak.

A nagybecskereki Žitoprodukt silói egyébként 60 000 tonna búza befogadására alkalmasak.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, 021
Többi hír