Ugrás a tartalomra

Rasprava o ustavnosti Zakona o savetima manjina

BEOGRAD - U Ustavnom sudu Srbije danas će biti održana javna rasprava povodom inicijativa i pokrenutog postupka za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, objavljeno je na sajtu tog suda.

Sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti 14 odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina iz 2009. godine.

Ustavnom sudu je podneto devet inicijativa za utvrđivanje ustavnosti, od kojih su neke odbačene, a odlučeno je da će proveru ustavnosti između ostalih proći i odredbe u kojima se definišu nadležnosti, odnosi s republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima, kao i međunarodna i regionalna saradnja.

Na javnu raspravu pozvani su predstavnici inicijatora: Asocijacije za unapređenje položaja nacionalnih manjina, Udruženja Mađara u Vojvodini za prava manjina - ARGUS, Nove srpske političke misli, Udruženja novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, kao i inicijatori iz Pančeva, Subotice, Palića i Subotinca.

Kao predstavnici nadležnih organa i organizacija, pozvani su predstavnici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, zaštitnik građana, kao i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, ministarstva kulture, pravde i prosvete.

Na javnu raspravu pozvani su i akademik Tibor Varadi, profesorka Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu Marijana Pajvančić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović, profesor Panevropskog univerziteta Aperion iz Banjaluke Vladimir Đurić i profesor na Megatrendu Boris Krivokapić.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP