Ugrás a tartalomra

Radna grupa za izmene Statuta Vojvodine u januaru

NOVI SAD - Skupština Vojvodine formiraće tokom januara radnu grupu koja će se baviti usklađivanjem Statuta pokrajine sa Ustavom Srbije, na osnovu presude Ustavnog suda, koji je osporio dve trećine odredbi Statuta, odlučeno je danas na sednici Odbora pokrajinske skupštine za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Radnu grupu će činiti stručnjaci a ne političari, a po jednog člana će predložiti sve poslaničke grupe, kao i Demokratska stranka Srbije koja nema poslanički klub, ali ima poslanike u pokrajinskom parlamentu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je posao usklađivanja Statuta sa Ustavom zapravo posao u kojem nema pozicije i opozicije, jer je izuzetno složen i ne dozvoljava majorizaciju stavova.

"Moramo imati dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine i apsolutnu većinu u Skupštini Srbije da bismo uskladili Statut sa Ustavom. Ako ne postignemo konsenzus, to će proizvesti loše posledice koje manje-više znamo", poručio je Pastor.

Ustavni sud Srbije presudio je da je 48 odredbi Statuta Vojvodine delimično ili potpuno neustavno, od ukupno 70. Sud je Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije ostavio rok do šest meseci da usklade Statut sa Ustavom.

Branislav Bogaroški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da je ubeđen da Srbiju u skoroj budućnosti čeka izmena Ustava, zbog procesa evropskih integracija i ocenio da danas formirana radna grupa može da radi i na pripremi budućeg ustavnog položaja Vojvodine.

Predrag Matejin iz Srpske napredne stranke rekao je da bez njegove stranke posao usklađivanja Statuta sa Ustavom ne može da se uradi, jer će ono što bude odlučeno u Skupštini Vojvodine potom ići na valorizaciju u Skupštinu Srbije.

"Daćemo svoj doprinos, ali ćemo imati i svoja očekivanja spram tog doprinosa. Želimo da učestvujemo u radu i skupštine i vlade, a ne samo u ovom poslu", poručio je Matejin.

U Skupštini Vojvodne većinu od 78 od 120 poslanika ima koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Szerző (Forrás)
RTV, Beta
Többi hír